flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ЛОАС взяли участь у вебінарі

02 березня 2021, 12:03

26 лютого 2021 року у Касаційному адміністративному суді у складі Верховного Суду відбувся семінар на тему: «Спори у сфері захисту прав потерпілих від аварії на ЧАЕС» із навчального тренінгу «Захист адміністративним судом соціальних прав».

В заході взяли участь судді Львівського окружного адміністративного суду Ірена Гулкевич та Наталія Грень.

Спікером вебінару був суддя Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді, кандидат юридичних наук, доцент Єзеров Альберт Анатолійович.

Доповідач зазначив, що законодавство, яке регулює правовідносини щодо соціального захисту осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, зазнає постійних змін переважно в сторону зменшення їх обсягу. Така позиція законодавця призводить до виникнення постійних судових спорів між фізичними особами та суб’єктами владних повноважень. Справи цієї категорії є одночасно вкрай важливими для широкого кола осіб та складними з огляду на постійні зміни законодавства.

Досить часто у справах зазначеної категорії, в тому числі й через наведені обставини, з’являється неоднакова судова практика. Чинне процесуальне законодавство дозволяє вирішити цю проблему шляхом винесення подібних питань на розгляд судової палати. Так, доповідач звернув увагу на постанову КАС ВС від 20 березня 2019 року у справі № 697/121/17, в якій судова палата розглянула питання щодо збереження за особою статусу потерпілої від Чорнобильської катастрофи внаслідок зміни закону та виключення з переліку зон радіоактивного забруднення зони посиленого радіологічного контролю.

Спікер також зауважив, що після запровадження інституту зразкових справ, який сприяє насамперед єдності судової практики, до Верховного Суду неодноразово надходили подання судів перших інстанцій про розгляд як зразкових справ, предмет спору в яких пов’язаний із соціальним захистом осіб, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Зокрема, суддя звернув увагу на рішення КАС ВС від 21 січня 2019 року у справі № 240/4937/18 щодо підвищення до пенсії непрацюючим пенсіонерам, які проживають на території радіоактивного забруднення – зоні гарантованого добровільного відселення, на підставі ст. 39 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Під час заходу доповідач також висвітлив питання щодо перегляду судових рішень у зв’язку з виключними обставинами. Так, він звернув увагу на позиції суду, які викладені в судових рішеннях ВС у справі № 808/1628/18.

На завершення, Альберт Єзеров висловив переконання, що рівень соціального захисту осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, має бути таким, щоб забезпечувати цим особам гідне життя, а обмеження чи скасування пільг без відповідної рівноцінної їх заміни чи компенсації є порушенням зобов’язань держави щодо забезпечення соціального захисту цієї категорії осіб.

 

Довідково:

з презентацією судді можна ознайомитись за посиланням:

https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/new_folder_for_uploads/supreme/Prezentatsiia_Yezerov.pdf