flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Участь голови суду та заступника голови суду в ІV Міжнародній науково-практичній конференції «Захист виборчих прав адміністративними судами в Україні».

05 липня 2021, 13:31

Щороку в рамках Днів адміністративної юстиції України, за ініціативи Верховного Суду відбуваються конференції, тематика яких стосується актуальних питань у сфері адміністративної юстиції. Цей рік не став виключенням.

1-2 липня 2021 року в онлайн режимі на платформі Zoom проведено ІV Міжнародну науково-практичну конференцію на тему: «Адміністративна юстиція в Україні: Проблеми теорії та практики». Захист виборчих прав адміністративними судами в Україні».

Дана конференція була організована Верховним Судом України у співпраці та за підтримки Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Національного університету «Острозька академія», Національної академії правових наук України, Проекту Ради Європи «Підтримка прозорості, інклюзивності та чесності виборчої практики в Україні», що впроваджується в рамках Плану дій Ради Європи для України на 2018-2022 роки, Проекту Ради Європи в Україні «Підтримка конституційних і правових реформ, конституційне правосуддя та надання допомоги Верховній Раді у проведенні реформ, спрямованих на підвищення її ефективності», що впроваджується в рамках Плану дій Ради Європи для України на 2018-2022 роки, координаторів проектів ОБСЄ в Україні та Німецьким Фондом міжнародного правового співробітництва.

Серед учасників даного заходу були судді Верховного Суду, адміністративних судів, судді з Грузії, Республіки Молдова, Німеччини, Литви та Австрії, вчені-дослідники з наукових установ, міжнародні експерти, які цікавляться сучасним станом судового захисту виборчих прав. Від Львівського окружного адміністративного суду участь в конференції взяли голова суду Андрій Ланкевич та заступник голови суду Віталій Мартинюк.

Міжнародна конференція тривала два дні. В перший день учасники  розглянули питання щодо матеріально-правових аспектів виборів, як форма народовладдя та судовий захист основних виборчих прав громадян. Більш детально зупинились на обговоренні таких питань: ефективність механізму вирішення виборчих спорів, інструменти забезпечення сталості та єдності судової практики під час розгляду виборчих спорів та проблемні питання застосування Виборчого кодексу України.

Під час другого дня конференції учасниками було обговорено питання щодо особливості розгляду справ, пов’язаних з виборчим процесом, а саме: напрями вдосконалення Виборчого кодексу в контексті досвіду місцевих виборів 2020 року, застосування джерел права судом першої інстанції під час місцевих виборів, огляд судової практики з вирішення спорів щодо дотримання гендерної квоти під час місцевих виборів 2020 року, проблеми єдності судової практики при розгляді окремих категорій адміністративних справ, пов’язаних з місцевими виборами 2020 року, принцип добровільності часті у виборах і питання абсентеїзму, протидія зловживанню адміністративним ресурсом на виборах: виклики і перспективи, передвиборна агітація: «приховати не можна ідентифікувати» та проблеми визначення юрисдикції адміністративного суду щодо публічно-правових спорів, пов’язаних з виборчим процесом.

 

Довідково: з матеріалами та відеозаписом конференції можна ознайомитись у розділі «Матеріали конференції» підрубрики «Матеріали конференцій, презентації, інфографіки, конкурси» рубрики «Діяльність» на офіційному веб-сайті Верховного Суду за посиланням:

https://supreme.court.gov.ua/supreme/pokazniki-diyalnosti/konferencii/konferentsia_2021_06_30