flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Участь в апробації навчального курсу: «Застосування принципу юридичної визначеності в адміністративному судочинстві»

13 листопада 2023, 10:23

08-09 листопада 2023 року у Львові проходила апробація навчального курсу для суддів адміністративних судів: «Застосування принципу юридичної визначеності в адміністративному судочинстві».

Захід організований та проведений Проєктами Ради Європи «Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду» та «Посилення соціального захисту в Україні» спільно з Національною школою суддів України за підтримки Восьмого апеляційного адміністративного суду.

Лекторами під час дводенної апробації навчального курсу були суддя Касаційного адміністративного суду в складі Верховного Суду Сергій Уханенко, суддя Другого апеляційного адміністративного суду Зоя Кононенко, суддя Одеського окружного адміністративного суду Елла Катаєва, партнер Hillmont Partners, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Андрій Нижний, членкиня Європейського комітету з соціальних прав (від України) Алла Федорова та заступник Секретаря Адміністративного трибуналу Ради Європи, старший юрист Секретаріату Європейського суду з прав людини Дмитро Третьяков.

Програма навчального курсу охоплювала такі питання: юридична визначеність як елемент верховенства права; застосування принципу юридичної визначеності в адміністративному судочинстві; легітимні (правомірні) очікування; принцип res judicata як елемент юридичної визначеності;обмеження соціальних виплат в контексті легітимних очікувань; принцип юридичної визначеності в практиці ЄСПЛ.

 Участь в апробації навчального курсу від Львівського окружного адміністративного суду взяв голова суду Андрій Ланкевич та суддя Андрій Гулик.

На завершення, співорганізатори подякували за участь в заході та висловили очікування, що результатом спільної роботи стане конструктивний навчальний курс із застосування принципу юридичної визначеності в адміністративному судочинстві, в тому числі у контексті легітимних очікувань щодо соціальних виплат, який буде корисним як для суддів, так і для помічників суддів адміністративних судів.