flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Міжнародна конференція «Особливості здійснення адміністративного судочинства в умовах воєнного стану: проблемні питання»

27 листопада 2023, 13:55

24 листопада 2023 року у Дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася Міжнародна конференція «Особливості здійснення адміністративного судочинства в умовах воєнного стану: проблемні питання».

Даний захід було організовано Восьмим апеляційним адміністративним судом спільно з Всеукраїнською асоціацією адміністративних суддів та Юридичним факультетом Львівського національного університету імені Івана Франка.

В роботі конференції взяли участь голова та судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, голова та судді Восьмого апеляційного адміністративного суду, голови Другого, Третього та Шостого апеляційних адміністративних судів, голови та судді окружних адміністративних судів Восьмого апеляційного адміністративного округу, представники Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, голова Ради суддів України, представники академічної спільноти Львівського національного університету імені Івана Франка та Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, голова Львівської обласної військової адміністрації, а також закордонні гості – суддя Вищого адміністративного суду Республіки Польща, голова Воєводського адміністративного суду у Варшаві (Республіка Польща), заступниця президента Окружного суду Амстердаму (Нідерланди) та суддя адміністративного суду Відня (Австрія).

Робота конференції проходила у форматі двох сесій, які модерували голова Восьмого апеляційного адміністративного суду Олег Заверуха та суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Наталія Блажівська.

Серед тем, які піднімались під час заходу були: деякі аспекти юрисдикційної предметності в умовах воєнного стану, оподаткування та публічна фінансова політика в умовах воєнного стану, набуття чинності Законом України «Про адміністративну процедуру»: готовність публічної влади, судовий активізм (судова правотворчість) та судова стриманість як елемент адміністративної юстиції.

Суддя Фінансової палати Вищого адміністративного суду Республіки Польща, голови Ради університету гуманітарних та природничих наук у Ченстохові Кшиштоф Вінярскі звернувся до учасників з доповіддю про особливості процедури у польському адміністративному судочинстві.

Голова Воєводського адміністративного суду у Варшаві, суддя Вищого адміністративного суду Республіки Польща Войцех Мазур виступив з доповіддю «Дисциплінарна відповідальність суддів  адміністративних судів у Польщі».

Суддя адміністративного суду Відня, міжнародна експертка проєкту ЄС «Право-Justice» Едіт Целлер розповіла про електронне судочинство та використання цифрових технологій у судочинстві Європейського Союзу.

Заступниця президента Окружного суду Амстердаму з питань міжнародного співробітництва та верховенства права, членкиня Ради суддів Нідерландів презентувала тему «Принципи прозорості та доброчесності судової влади».

На завершення, співорганізатори подякували за участь в заході та висловили очікування на плідну співпрацю в майбутньому та конструктивний діалог.