flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Львівського окружного адміністративного суду взяли участь у конференції «Правові аспекти криптовалюти в Україні»

27 листопада 2017, 16:36

          24 листопада 2017 року у м. Київ з метою підвищення рівня кваліфікації суддів Національна школа суддів України, спільно з Асоціацією податкових радників, Вищим адміністративним судом України, Асоціацією адміністративних суддів, Асоціацією адвокатів та платформою «Taxlink» провела круглий стіл на тему: «Правові аспекти криптовалюти в Україні» для суддів адміністративних судів.

          У заході взяли участь судді Львівського окружного адміністративного суду: Марія Кедик, Уляна Братичак, Ростислав Кузан, Наталія Сидор, Роксолана Качур.

        Серед доповідачів круглого столу були відомі ІТ-правники, народні депутати, судді, а також ініціатор першої української біржі криптоактивів – Михайло Чобонян.

          На конференції обговорено правові аспекти криптовалюти в Україні, оглянуто розвиток світового ринку криптовалют, висвітлено проблемні питання використання віртуальних валют в Україні, досліджено природу криптовалют у судовій практиці Європейського суду справедливості.

         Суддя Львівського окружного адміністративного суду Роксолана Качур виступила на конференції із доповіддю на тему: «Аналіз законодавчих ініціатив по регулюванню обігу криптовалют в Україні». Предметом доповіді був аналіз трьох законопроектів: Закону України «Про обіг криптовалюти в Україні» від 06.10.2017 р. № 7183; Закону України «Про стимулювання ринку криптовалют та їх похідних в Україні» від 10.10.2017 р. № 7183-1; Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо стимулювання ринку криптовалют та їх похідних в Україні)» від 30.10.2017 р. № 7246.

          Важливими питаннями, які обговорювалися були: визначення ключових понять, зокрема поняття криптовалюти, майнінгу, блокчейну, фінансових установ, державного регулятора, порядку оподаткування, суб’єктного складу правовідносин з обігу криптовалют тощо.

         Особливу увагу приділено порядку відповідальності за порушення законодавства за трансакції з криптовалютами. А також форми стимулювання діяльності з видобування (майнінгу) криптовалют та порядок надання фінансових послуг на ринку криптовалют.

           Зазначена тема викликала жвавий інтерес серед суддівського корпусу.