flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся четвертий загальнонаціональний форум «Незалежні суди та вільні медіа»

02 липня 2020, 13:27

01 липня 2020 року відбувся четвертий загальнонаціональний форум «Незалежні суди та вільні медіа», присвячений співпраці судової влади із засобами масової інформації у боротьбі з дезінформацією. Захід відбувся у форматі відеоконференції за допомогою додатку ZOOM. Серед інших учасників, участь у форумі взяла головний спеціаліст із зв’язків з громадськістю та пресою Світлана Ємельянова.

Організаторами заходу були Вища рада правосуддя, Верховний Суд, Рада суддів України, Державна судова адміністрація України, Національна школа суддів України спільно з Проєктом ЄС «Право-Justice», за фінансової підтримки Європейського союзу.

З вітальними промовами звернулися Анна Адамска-Галлант, головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС «Право-Justice», Лариса Швецова, членкиня Вищої ради правосуддя та Мартін Клауке, керівник першого відділу програм допомоги «Належне управління та демократизація» Представництва ЄС в Україні. Наголосили на актуальності питання боротьби з дезінформацією, адже є багато викривленої інформації, яка може підірвати авторитет судової системи. Побажали всім плідної праці та цікавої дискусії.

Форум поділявся на 4 частини, першою з яких була тема: «Концепція дезінформації».

Модератором був Володимир Єрмоленко, директор з аналітики, Інтерньюз-Україна. Розглянули питання філософії пропаганди: формування громадської думки, яке розкрив Даріуш Ремейка, експерт з питань пропаганди/контрпропаганди та заходів інформаційного впливу. Від Барбори Маронкової, директорки центру інформації та документації НАТО в Україні почули про НАТО в епоху дезінформації. Про структуру та процеси протидії пропаганді в Україні розповіли Ольга Юркова, співзасновниця «StopFake» та Сергій Томіленко, голова Національної спілки журналістів України.

Друга частина: «Методи боротьби з пропагандою». Модератором був Живілє Навіцкайте-Бабкін, міжнародна експертка Проєкту ЄС «Право-Justice».

Про традиційні та інноваційні методи боротьби з пропагандою поділилися Тетяна Попова, голова робочої групи з питань державної комунікації Ради з питань свободи слова при Президентові України, Катерина Крук, менеджерка з питань публічної політики для України у Facebook та Альона Романюк, редакторка проєкту «По той бік новин».

Нерінга Блюджиюте, колишня координаторка програми публічної дипломатії Штаб-квартири НАТО, Брюсель, навчила учасників як пережити кризи стратегічної комунікації, спричинені дезінформацією.

Третя частина: «Вплив дезінформації на судову систему». Модератором була Реда Молієне, міжнародна експертка Проєкту ЄС «Право-Justice».

Розглянули тему: «Вплив дезінформації на роботу судів», яку виклали Інна Білоус, суддя-спікер Вищого Антикорупційного суду та Олексій Маловацький, заступник Голови Вищої ради правосуддя. Від Антона Грушецького, заступника директора Київського Міжнародного інституту соціології та Анастасії Алєксєєвої, координаторки моніторингової групи Міжнародного товариства прав людини дізналися про вплив дезінформації на права людини (регулювання і маніпулювання).

Четверта частина: «Дезінформація в законодавчому контексті».  Модератором була Олена Лапчевська, суддя Київського апеляційного суду.

Наталія Лигачова, голова ГО «Детектор медіа», Юрій Зіневич, відповідальний секретар Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, Олександр Бурмагін, медіаюрист, «Платформа прав людини» розкрили тему: «Українське законодавство про дезінформацію». Розглянули національну та міжнародну практику, з якою учасників форуму ознайомили Олександр Павліченко, директор Української Гельсінської спілки з прав людини та Бенуа Ує, експерт  з питань законодавства щодо протидії дезінформації.