flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зустріч керівництва Львівського окружного адміністративного суду з представниками Місії зі спостереження за місцевими виборами ОБСЄ/БДІПЛ в онлайн додатку ZOOM

23 жовтня 2020, 16:08

23 жовтня 2020 року в онлайн додатку ZOOM відбулася перша робоча зустріч керівництва суду із представниками Місії зі спостереження за місцевими виборами, що проходитимуть 25 жовтня 2020 року, спостерігачами Ханну Ельфвенгрен (Фінляндія) та Сильвен Олльє (Франція).

Дана Місія відкрита Бюро з демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки та співробітництва в Європі ОБСЄ/БДІПЛ 23 вересня 2019 року на запрошення Міністерства закордонних справ України. 

В ході онлайн зустрічі спостерігачі пояснили, що Місія здійснюватиме оцінку усього виборчого процесу з точки зору його відповідності зобов’язанням ОБСЄ та іншим міжнародним стандартам демократичних виборів, а також національному законодавству. Спостерігачі будуть аналізувати законодавчу базу та її виконання, роботу органів відповідальних за управління виборчим процесом, а також відповідних державних органів, заходи у рамках передвиборчої агітації, процес висвітлення у ЗМІ та розв’язання виборчих спорів.

Голова суду Андрій Ланкевич та заступник голови суду  Віталій Мартинюк розповіли про особливості розгляду виборчих справ Львівським окружним адміністративним судом (порядок, категорії та строки). Окрім того, на прохання спостерігачів надали загальну інформацію про кількість справ та предмет спорів, які надходили до суду під час попередніх парламентських виборів та виборів Президента України зокрема у 2019 році.

Одночасно зазначили, що з метою створення умов для подачі та розгляду у скорочені строки, визначені Кодексом адміністративного судочинства України, адміністративних справ, пов’язаних із виборчим процесом в суді запроваджено особливий режим роботи суду на період виборчого процесу.

Голова суду також відмітив, що цього року вибори проходять у відповідності до нового Виборчого Кодексу України – кодифікованого законодавчого акту, який визначає гарантії права громадян на участь у формуванні складу представницьких органів державної влади України, представницького органу влади Автономної Республіки Крим та представницьких органів і виборних осіб місцевого самоврядування, регулює підготовку та проведення різних типів виборів.

На завершення зустрічі спостерігачі висловили слова вдячності за проведений екскурс в роботі Львівського окружного адміністративного суду під час виборчого процесу та побажання на співпрацю зокрема в частині повідомлення представників Місії про надходження до суду справ виборчої категорії.

Також спостерігачі відмітили те, що звіт попередньої Місії, яка працювала в Україні протягом 2019 року є дуже позитивним та свідчить про те, що вибори в Україні пройшли ефективно і з повагою до основних свобод.