flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся семінар на тему: «Взаємодія між суддями та журналістами»

29 квітня 2021, 16:17

28 квітня 2021 року відбувся регіональний семінар «Взаємодія між суддями та журналістами», організований Проектом Ради Європи «Правова освіта у галузі свободи слова в Україні» та Національною школою суддів України за сприяння Вищої ради провосуддя.

Налагодження плідної співпраці й взаємодії між ЗМІ та судами є дієвим способом донести до громадськості об'єктивну інформацію про розгляд справ та діяльність суду, а також сприяє здоровим суспільним відносинам, незалежності та неупередженості судової діяльності.

Спікерами даного заходу виступили: Патрік Пенінкс, голова Департаменту інформаційного суспільства Ради Європи; Микола Оніщук, ректор Національної школи суддів України; Олексій Маловацький, в.о. Голови Вищої ради правосуддя; Павло Пушкар, голова відділу Департаменту виконання судових рішень ЄСПЛ, Рада Європи; Дмитро Гудима, суддя Великої Палати ВС; Людмила Опришко, адвокатеса, експертка з медіаправа; Ольга Юркова, медіа експертка.

Суддя-спікер Львівського окружного адміністративного суду Олександр Сасевич, член Ради суддів України взяв участь в даному заході в якості доповідача. Зокрема ознайомив з темою: «Роль судової влади, органів судового самоврядування та окремих суддів у полегшенні доступу до інформації, що ґрунтується на фактах та етичних нормах, про діяльність судів та судові процеси».

Окрім того, на семінар були обговорені інші питання, що стосувалися співпраці судової гілки влади та ЗМІ, а саме:

- огляд європейських стандартів щодо взаємодії судової влади та ЗМІ: фокус на практиці ЄСПЛ; Огляд практики Верховного Суду з розгляду справ про захист гідності, честі та ділової репутації; Як ЗМІ впливають на сприйняття громадськістю судової незалежності та неупередженості?; Маніпулювання інформацією стосовно розгляду справ судами. Інформаційний безлад. Новини про суддів та діяльність судів, засновані на фактах: як це зробити; Передовий досвід розповсюдження інформації про діяльність судів та взаємодії суддів зі ЗМІ: приклад Норвегії.

- аналіз прикладів для розроблення експертних рекомендацій «Судовий розгляд публічно чутливих справ та межі права на пошук та поширення інформації про судові провадження. Коментування поведінки судді та судових рішень. Юридичні та етичні аспекти».

- рекомендації про межі допустимої критики судової діяльності з боку ЗМІ. Висвітлення інформації про відправлення правосуддя, що ґрунтується на фактах та нормах етики. Роль засобів масової інформації у розвитку та підтримці справедливого та незалежного судочинства.

До перегляду даного семінару долучився голова Львівського окружного адміністративного суду Андрій Ланкевич та суддя-спікер Роксолана Качур.

Основним гаслом та метою даного заходу було наголошення на важливості співпраці та комунікації ЗМІ з судовою гілкою влади для розвитку демократичного правового суспільства.