flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Завершився семінар на тему: "Посилення ролі суддівського самоврядування в Україні"

09 вересня 2014, 13:15

         4 вересня 2014 року завершився другий день практичного семінару на тему: "Посилення ролі суддівського самоврядування в Україні". Семінар проводився Радою суддів України спільно з Проектом USAID "Справедливе правосуддя" та Державною судовою адміністрацією України.

Метою цього заходу було:

- забезпечення ефективного наступництва у діяльності новообраного складу Ради суддів України на основі результатів попередніх років. Обговорювалась важливість забезпечення наступництва у діяльності Ради суддів України та потреба формування й підтримання інституційної пам»яті з тим, щоб досягнення та розпочаті ініціативи не втрачалися зі зміною складу Ради суддів України. Члени Ради суддів України попередніх років поділились досвідом своєї роботи у складі вищого органу суддівського самоврядування. В тому числі, щодо викликів та шляхів вирішення проблем.

- обговорення сфери діяльності органів суддівського самоврядування з питань, віднесених до їх компетенції, як то стратегічне планування, суддівська етика, комунікація, судове адміністрування, інформаційні технології, бюджетування та діяльність в умовах надзвичайних ситуацій. В рамках цього блоку розглянуто елементи суддівської незалежності, фактори впливу на неї, потенційні загрози суддівської незалежності суддів та коло повноважень органів суддівського самоврядування щодо їх усунення. Наведено до прикладу практичні аспекти ефективної роботи органів суддівського самоврядування у США, Румунії, Італії. Розглянуто питання про шляхи формування та впровадження органами суддівського самоврядування комунікаційної політики як фактору підвищення рівня довіри громадськості до судової влади. Представники ЗМІ поділились очікуванням від Ради суддів України щодо комунікаційної політики.  Обговорювалось також питання вдосконалення бюджетного процесу судової влади;  щодо передбачення заходів на випадок надзвичайних ситуацій в судах, зокрема, захист документів та їх відновлення у разі втрати.

- представлення членам Ради суддів України досвіду та практичних аспектів діяльності суддівського самоврядування у європейських країнах.

- визначення кроків для зміцнення суддівського самоврядування в Україні.

Від Львівського окружного адміністративного суду участь у цьому заході приймав суддя Сасевич Олександр Михайлович, який є членом Ради суддів України та членом Ради суддів адміністративних судів України, опікується питаннями взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю (Комітет стратегічного розвитку та комунікації зовнішніх стосунків).