flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ХІІ позачерговий з’їзд суддів України

30 вересня 2014, 11:40

        25 та 26 вересня 2014 року проходив ХІІ позачерговий з’їзд суддів України на порядку денному якого було: затвердження Регламенту з’їзду суддів України; затвердження Регламенту призначення та звільнення суддів Конституційного Суду України з посад за квотою з’їзду суддів України; призначення членів Вищої ради юстиції; призначення членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України; визначення черговості включення суддів – членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України до складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України на випадок вибуття одного або декількох членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України; обговорення стану незалежності суддів та відновлення довіри до судової влади в Україні; пропозиції ХІI позачергового з’їзду суддів України щодо змін до Конституції України; інформація Ради суддів України щодо розробки Стратегії розвитку судової системи в України на 2015 – 2019 роки; внесення змін до Положення про Раду суддів України.

Участь в роботі ХІІ позачергового з’їзду суддів України брали делегати від Львівського окружного адміністративного суду судді Кравчук Володимир Миколайович та Сасевич Олександр Михайлович.

Суддя Сасевич О.М. доповів про проект Регламенту обрання та звільнення суддів Конституційного Суду України з посад за квотою з’їзду суддів України та зауваження, які надійшли щодо нього.

В контексті обговорення питання незалежності суддів та відновлення довіри до судової влади суддя Львівського окружного адміністративного суду Кравчук В.М. зазначив, що судова влада повинна стати більш відкритою, зокрема, представляти публічно свою позицію у відповідь на заяви в пресі, які носять негативний характер, підняв питання, яким чином суддя має реагувати на тиск. 

Також суддя Кравчук запропонував зїзду конкретні заходи щодо забезпечення незалежності судів і підвищення авторитету судової влади:

- визнати, що здійснення незалежного правосуддя в окремих зонах проведення антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей є неможливим, а життю та здоров’ю суддів та працівників апарату судів загрожує небезпека.

- звернутися до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету міністрів України, Вищої ради юстиції з вимогою про негайне вжиття заходів щодо термінового вирішення питання про переведення суддів, які працюють в зоні проведення антитерористичної операції, де не можуть бути забезпечені гарантії незалежного судочинства, до інших судів.

- з метою запобігання прийняттю не справедливих судових рішень, в тому числі під тиском та погрозами, рекомендувати зборам суддів судів, які перебувають в окремих зонах проведення антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей, де не можуть бути забезпечені гарантії незалежного судочинства, розглянути питання про зупинення здійснення судочинства до забезпечення належних умов.

- вважати неприпустимими та такими, що підривають довіру до суду, випадки приниження авторитету судової влади посадовими особами органів державної влади та депутатами, публічні звинувачення  судів та суддів у протиправній діяльності без наведення конкретних фактів.

- вважати такими, що загрожують незалежності судової влади випадки втручання окремих громадян, громадських організацій, рухів, політичних партій, органів державної влади та їх посадових осіб в діяльність суду та суддів з метою впливу на прийняття рішень.

-  здійснювати моніторинг преси та телебачення на предмет виявлення інформаційних матеріалів, що загрожують незалежності та авторитету судової влади, та негайно реагувати;

-  у 2014 році провести круглий стіл з журналістами провідних засобів масової інформації щодо проблемних питань висвітлення діяльності судів;

-  ініціювати внесення змін до стандартів журналістики в частині  заборони звинувачень суддів та судів у протиправних діях, рішеннях чи бездіяльності без наведення конкретних фактів та осіб;

-  стимулювати розвиток судової журналістики;

-  визначити правила висвітлення діяльності судів та суддів у соціальних мережах та стандарти інформаційної діяльності у мережі Інтернет;

-  розробити рекомендації щодо алгоритму дій судді у разі протиправного впливу на нього тощо.

Практично всі ці пропозиції, були включенні до Рішення З’їзду відносно забезпечення незалежності судів та підвищення авторитету судової влади.

            З остаточним текстом рішення можна буде ознайомитись на сайті http://court.gov.ua