flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Взаємодія адміністративних судів із ЗМІ у період виборчого процесу

30 вересня 2014, 11:43

        Взаємодія адміністративних судів із ЗМІ у період виборчого процесу – передумова відкритого та правдивого висвітлення судових спорів, пов»язаних з виборчим процесом. Саме такою була мета семінару, організованого Вищим адміністративним судом України спільно з Координатором проектів ОБСЄ в Україні та Проектом USAID «Справедливе правосуддя», що відбувся 22 вересня 2014 року в м. Києві.

До обговорення особливостей взаємодії адміністративних судів зі ЗМІ у період виборчого процесу були запрошені особи, відповідальні за зв’язки із засобами масової інформації та громадськістю в адміністративних судах України, серед них від Львівського окружного адміністративного суду головний спеціаліст із зв»язків з громадськістю та  ЗМІ Христина Кріль.

Розпочали захід начальник Відділу міжнародно-правового співробітництва Вищого адміністративного суду України Світлана Пилипець, національний менеджер проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні Наталія Беца та заступник керівника Проекту USAID «Справедливе правосуддя» Наталія Петрова.

Про важливість інформування суспільства про роботу суду розповіла присутнім начальник відділу наукових досліджень проблем судочинства та його удосконалення Національної школи суддів України Тетяна Фулей. Питаннями для обговорення було забезпечення об»активного та неупередженого висвітлення діяльності суду.

Основні принципи взаємодії судів і ЗМІ, а також їх законодавче врегулювання та практичне втілення розкрила у своєму виступі суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Галина Юровська. Увага акцентувалась на питаннях законодавчого регулювання взаємодії судів та ЗМІ.

Власним досвідом організації ефективної співпраці зі ЗМІ поділилась керівник апарату Апеляційного суду Волинської області Оксана Підгайна, яка висвітлила питання порядку отримання дозволу на проведення в залі судового засідання фото- і кінозйомки, відео-, звукозапису, транслювання судового засідання по радіо і телебаченню; ролі прес-секретаря у формуванні іміджу суду; кризових ситуацій у роботі суду і шляхів виходу з них.

Продовжила обговорення керівник прес-служби Вищого адміністративного суду України Марія Швенько. Її доповідь була присвячена особливостям взаємодії адміністративних судів зі ЗМІ у період виборчого процесу, в якій надано рекомендації щодо присутності журналістів, ЗМІ на розгляді резонансних справ, в т.ч. пов»язаних з виборами, перебування журналістів у приміщенні суду (поза судовим процесом), щодо планування та підготовки до слухання справ, пов»язаних із виборами.

На завершення головний спеціаліст Львівського апеляційного адміністративного суду Ольга Давид провела міні-лекцію щодо особливостей написання прес-релізу з виборчої справи. Після цього учасники мали змогу відпрацювати практичні навички написання прес-релізу у групах.

Даний захід був дуже корисним для осіб, відповідальних за зв’язки із засобами масової інформації та громадськістю у судах, оскільки створення ефективної системи такої взаємодії є одним з пріоритетних напрямків демократизації у сучасній Україні.