flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Презентація видання «Виборчий кодекс України. Книга I. Загальна частина. Науково-практичний коментар»

01 липня 2022, 10:03

30 червня 2022 року у Касаційному адміністративному суді відбулась презентація видання «Виборчий кодекс України. Книга I. Загальна частина. Науково-практичний коментар» в онлайн-форматі.

Презентація організована за сприяння проєкту Ради Європи «Підтримка конституційних і правових реформ, конституційне правосуддя та надання допомоги Верховній Раді у проведенні реформ, спрямованих на підвищення її ефективності».

З вітальним словом до учасників заходу звернувся голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович та голова Офісу Ради Європи, Представник Генерального секретаря Ради Європи  з питань координації програм співробітництва Ради Європи Стен Ньорлов.

Участь у даному заході взяв член авторського колективу, доцент Національного університету «Києво-Могилянська академія» Юрій Ключковський та співавтори Коментаря - професор кафедри конституційного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олег Марцеляк, докторант Інституту публічного управління та державної служби КНУ імені Тараса Шевченка Олена Бойко, заступник Голови Центральної виборчої комісії у  2007–2018 роках Андрій Магера, член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Олександр Бурмагін, науковий консультант Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Наталія Богашева, доцент кафедри загальнотеоретичного правознавства та публічного права Національного університету «Києво-Могилянська академія» Володимир Венгер.

19 грудня 2019 року вперше в історії України прийняли Виборчий кодекс України, що є позитивним кроком національного правотворення, оскільки кодифікація переслідує таку мету, як підвищення якості та зменшення кількості законодавчих актів, що наближає законодавство нашої держави до стандартів ЄС. Про це наголосив у своїй промові Михайло Смокович. 

Коментар розрахований на учасників виборчого процесу, членів виборчих комісій, суддів адміністративних судів, на науковців, викладачів і студентів юридичних та політологічних спеціальностей вищих навальних закладів.

Стен Ньорлов зазначив, що цей захід є важливим фактором для подальшої реалізації в законодавстві України стандартів і принципів Ради Європи, рекомендацій Європейської комісії «За демократію через право» (Венеційська комісія), багато з яких стосуються вдосконалення виборчого законодавства України. Також запевнив, що Рада Європи готова й надалі надавати підтримку і допомогу в удосконаленні законодавства України.

Від Львівського окружного адміністративного суду участь в презентаційному заході взяв голова суду Андрій Ланкевич, заступник голови суду Віталій Мартинюк та ряд суддів.

 

Додвідково:

- з відеозаписом презентації видання можна ознайомитися на сайті Верховного Суду в розділі «Діяльність», в рубриці «Матеріали конференцій, презентацій, інфографіки, конкурси»;

 - з електронним примірником видання «Виборчий кодекс України. Книга I. Загальна частина. Науково-практичний коментар» можна ознайомитися за посиланням:

  https://rm.coe.int/viborchiy-kodeks-komentar-2web/1680a71468