flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Онлайн семінар щодо оновленої Інструкції щодо роботи з технічними засобами фіксування судового засідання

06 липня 2022, 12:19

Наказом державної судової адміністрації України від 06.06.2022 року №156 затверджено Інструкцію щодо роботи з технічними засобами фіксування судового засідання. 

У зв'язку з цим 05 липня 2022 року ДП "Центр судових сервісів" у співпраці з навчальним центром ДП "Інформаційні судові системи" провело відкритий навчальний онлайн семінар на Youtube платформі секретарів судових засідань.

Секретарі судових засідань Львівського окружного адміністративного суду взяли участь в даному навчальному заході.

Під час робочої зустрічі обговорено ряд ключових процедурних питань та технічні особливості фіксування судових засідань.

Порядок фіксування судового засідання визначається процесуальним законодавством та Положенням про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційнотелекомунікаційної системи, затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя.

Інструкція щодо роботи з технічними засобами фіксування судового засідання розроблена для забезпечення належної організації роботи судів в ході фіксування судових засідань, встановлення рекомендацій та єдиних підходів до використання судами технічних засобів фіксування судового засідання, а також узагальнення правових норм щодо порядку фіксування судових засідань. Оновлена Інструкція оптимізує процес фіксації судового засідання та переводить його у більш зручний для учасників судового процесу електронний  формат.

Важливими нововведеннями затвердженої Інструкції є:

- фіксування судового засідання здійснюється за допомогою наявних в судах технічних засобів відео- та /або/ звукозапису з використанням підсистеми відеоконференцзв’язку Єдиної судової  інформаційно-телекомунікаційної системи;

- судом забезпечується фіксування перебігу всіх судових засідань. Слухання справи в закритому судовому засіданні припускається лише у випадках, установлених законом, з дотриманням при цьому всіх правил судочинства;

- здійснення звукозапису  та/або відеозапису судового засідання визначається процесуальним законодавством України;

- результатом фіксації судового засідання є технічний запис засідання  (електронний файл в форматі відео та /або звукозапису) а також протокол судового засідання.

Основним нововведенням Інструкції є діджиталізація процесу фіксування судового засідання. Поки що не потрібно використовувати оптичні диски для збереження запису судового засідання, такі записи зберігаються в централізованому сховищі даних та стають доступними  для учасників процесу після сплати судового збору.  Це суттєво оптимізує роботу та дає можливість знайомитись із записом дистанційно.

При цьому учасник справи не позбавлений права отримати запис судового засідання на оптичному дискові у вигляді файлу. Алгоритм дій при цьому залишається звичним: необхідно подати заяву про видачу копії технічного запису разом із  квитанцією про сплату судового збору.

Слід зауважити, що дана інструкція не поширюється на порядок фіксування закритих судових засідань. Для фіксації перебігу таких засідань використовуються технічні засоби, які у встановленому порядку атестовані для можливості роботи з відповідними типом інформації з обмеженим доступом.