flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася V Міжнародна науково-практична конференція «Адміністративна юстиція в Україні: проблеми теорії та практики. Податкові спори в адміністративному судочинстві»

06 липня 2022, 13:07

Щороку в рамках Днів адміністративної юстиції України, за ініціативи Верховного Суду відбуваються конференції, тематика яких стосується актуальних питань у сфері адміністративної юстиції. Цей рік є не простим для  України, однак знаменний для судової системи. Цього року даний захід відбувається з нагоди 20-ї річниці із часу запровадження системи адміністративних судів.

4-5 липня 2022 року в онлайн режимі на платформі Zoom проведено V Міжнародну науково-практичну конференцію на тему: «Адміністративна юстиція в Україні: проблеми теорії та практики. Податкові спори в адміністративному судочинстві».

Дана конференція була організована Верховним Судом України у співпраці та за підтримки Національної академії правових наук України, Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Державного податкового університету, Проєкту ЄС «ПРАВО-Justice», Проєкту Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень Фаза ІІ» та Німецького фонду міжнародного правового співробітництва.

          

З вітальним словом звернулись голова Верховного Суду Всеволод Князєв, голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович, голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев, директор Німецького фонду міжнародного правового співробітництва Д-р Штефан Хюльсхьорстер, голова Офісу Ради Європи, представник Генерального секретаря Ради Європи з питань координації програм співробітництва Ради Європи Стен Ньорлов, заступник керівника Проєкту ЄС «ПРАВО-Justice» Оксана Цимбрівська, в.о. голови Державної Податкової служби України Тетяна Кірієнко, ректор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Анатолій Гетьман та президент Національної академії правових наук України Олександр Петришин.

Серед учасників даного заходу були судді Верховного Суду, адміністративних судів, судді з Польщі, Німеччини, Австрії, Португалії, вчені-дослідники з наукових установ, адвокати, дослідники, українські та міжнародні експерти, які цікавляться сучасним станом податкових спорів в адміністративному судочинстві. Від Львівського окружного адміністративного суду участь в конференції взяли голова суду Андрій Ланкевич, заступник голови суду Віталій Мартинюк та суддя Ірена Гулкевич.

Модераторами заходу були судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Раїса Ханова, Ігор Олендер, Микола Гімон, Наталія Блажівська та Ірина Желтобрюх.

Міжнародна конференція тривала два дні. В перший день учасників ознайомили з трьома сесіями, а саме:

- податковий конфлікт і податковий спір: співвідношення понять та наслідків;

- проблеми судового розгляду податкових спорів;

- оподаткування в умовах воєнного стану.

Детально були опрацьовані питання щодо природи податку в контексті вирішення податкового конфлікту, виклики адміністративного судочинства у податкових спорах, впровадження місцевих податків та зборів, податкова політика України, правова природа податкової інформації та її оцінка у податкових спорах, роль податкового органу в системі збалансованості державного бюджету України, практика суду ЄС щодо протидії податковим зловживанням, вихід за межі позовних вимог, допустимість доказів здобутих контролюючим органом після винесеного оскаржуваного рішення, висновки Верховного Суду щодо застосування норм права як носіїв загально-обов’язкових зразків правильного правозастосування, захист економічних інтересів держави шляхом дотримання прав і свобод людини з боку суб’єктів публічної адміністрації та використання останніми судових прецедентів за принципом людиноцентризму та законності у діяльності цих органів.

Зважаючи на умови сьогодення, окремо зупинились на обговоренні питань щодо оподаткування в умовах воєнного стану, а саме: принципи податкового законодавства під час дії умов воєнного стану в Україні, процесуальні особливості розгляду податкових спорів у суді першої інстанції в умовах воєнного стану, «цільові подарунки» для публічних службовців в Україні в умовах воєнного стану: чи доцільним є скасування їх «вартісної ознаки», декларування та оподаткування, оподаткування в умовах воєнного стану, переміщення особи та пов’язаного з нею бізнесу: податковий аспект, питання оподаткування в умовах воєнного стану як предмет судового розгляду.

Під час другого дня конференції учасниками було опрацьовано дві сесії:

- судовий розгляд податкових спорів щодо міжнародного оподаткування та трансфертного ціноутворення;

- судовий розгляд окремих категорій спорів.

Більш детально опрацювали теми ролі суддів у вирішенні спорів з питань трансфертного ціноутворення, змагальність і деякі презумпції в спорах методології ціноутворення, практичні аспекти процедури попереднього узгодження ціноутворення в Україні у контексті рекомендацій ОЕСР, застосування правил трансфертного ціноутворення з урахуванням змін до податкового законодавства у 2020 році: огляд узагальнюючих податкових консультацій Міністерства фінансів України. Обговорили план дій BEBS, як дороговказ реформ і балансування інтересів, дотримання платником податків принципу незалежності сторін, усунення подвійного оподаткування, застосування конвенцій, правил ділової мети.   

Звернули увагу на визначенні правової природи криптовалюти в Україні, дискреційні повноваження, верховенство права і податки – у пошуках балансу, щодо оскарження наказу про перевірку, проблеми оскарження рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в єдиному реєстрі податкових накладних, проблеми реалізації принципу фіскальної достатності при встановленні  місцевих податків і зборів.

На завершення учасники подякували присутнім за участь в даній конференції, плідне обговорення, обмін досвідом та напрацювання нових ідей в застосуванні податкового законодавства в адміністративних спорах.

 

Довідково: 

з матеріалами та відеозаписом конференції можна ознайомитись у розділі «Матеріали конференції» підрубрики «Матеріали конференцій, презентації, інфографіки, конкурси» рубрики «Діяльність» на офіційному веб-сайті Верховного Суду за посиланням:

https://supreme.court.gov.ua/supreme/pokazniki-diyalnosti/konferencii/2022_01_07_konferentsiia_4_5_07_2022

 

з оглядом судової практики Верховного Суду щодо оподаткування в умовах воєнного стану, підготовленого за результатами конференції за посиланням:

 

https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/new_folder_for_uploads/supreme/ogliady/Ohliad_pod_voiennyi_stan.pdf