flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дні адміністративної юстиції

11 липня 2022, 10:49

З метою популяризації адміністративної юстиції, підвищення загального рівня правової культури, набуття громадянами необхідного рівня правових знань, забезпечення більш активної співпраці суду з правниками, підвищення комунікації суду із суспільством та на виконання Рішення зборів суддів Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді №9 від 27.07.2019 року, у Львівському окружному адміністративному суді з 20 червня по 10 липня уже четвертий рік поспіль проходять Днів адміністративної юстиції України.

На виконання розпорядження голови Львівського окружного адміністративного суду від 31.05.2022 № 11-Р було затверджено План заходів Львівського окружного адміністративного суду щодо проведення Днів адміністративної юстиції України у 2022 році, в рамках якого проведено ряд заходів.

У холі суду були розміщені плакати з інформацією про історію створення системи адміністративних судів та про створення Львівського окружного адміністративного суду. Також з нагоди Днів адміністративної юстиції розроблено буклети з інформацією про суд та адміністративне судочинство.

4-5 липня 2022 року в онлайн режимі на платформі Zoom Верховним Судом проведено V Міжнародну науково-практичну конференцію на тему: «Адміністративна юстиція в Україні: проблеми теорії та практики. Податкові спори в адміністративному судочинстві», в якій взяли участь голова суду Андрій Ланкевич та заступник голови суду Віталій Мартинюк.

Окрім того, 08 липня 2022 року відбулась робоча онлайн-зустріч представників адміністративних судів на тему «Історія, сучасність і майбутнє адміністративних судів», до якої приєднався голова Львівського окружного адміністративного суду Андрій Ланкевич та заступник голови Віталій Мартинюк. Ця зустріч була теж організована Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду.

Цей рік є не простим для  України, однак знаменний для судової системи. Цього року дні адміністративної юстиції були приурочені зокрема до 20-ї річниці адміністративної юстиції в Україні.

 

Довідково: 07 лютого 2002 року підписано Закон України «Про судоустрій України» № 3018-III. Відповідно до його вимог протягом трьох років, тобто з 1 червня 2002 року по 1 червня 2005 року, заплановано створення системи спеціалізованих адміністративних судів.

Вже в 2002 році цим Законом було передбачено створення Вищого адміністративного суду України, який мав би забезпечити узагальнення практики застосування судами чинного законодавства в публічно-правовій сфері суспільних відносин.

6 липня 2022 року виповнилось 17 років від дня прийняття Кодексу адміністративного судочинства України, а 2 липня 2022 року виповнилося 14 років як суд з успіхом відчинив свої двері для відвідувачів суду.