flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся семінар Закон України «Про адміністративну процедуру»: основні новели, виклики та подальші кроки»

19 вересня 2022, 08:48

16 вересня 2022 року у  Львівського національного університету імені Івана Франка  відбувся семінар присвячений Закону України «Про адміністративну процедуру».

Участь в даному заході взяли судді адміністративної юрисдикції трьох інстанцій України, а саме: голова та суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович та Наталія Блажівська, голова та судді Восьмого апеляційного адміністративного суду, голови та судді окружних адміністративних судів у складі Восьмого апеляційного адміністративного округу – Львівського, Волинського, Івано-Франківського, Тернопільського, Рівненського та Закарпатського.

Від Львівського окружного адміністративного суду участь в заході взяв голова суду Андрій Ланкевич та заступник голови суду Олена Хома.

Також учасниками заходу були представники Німецького Фонду міжнародного правового співробітництва (IRZ), Проєктів Європейського Союзу «Право-Justice» та «Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні (EU4PAR)» і науковці Львівського національного університету імені Івана Франка.

Семінар проходив у чотири сесії та охоплював такі питання:

- Основні новели Закону України «Про адміністративну процедуру:

-  Предмет Закону України «Про адміністративну процедуру», місце в системі законодавства, ключові терміни, принципи.

- Адміністративний орган. Учасники адміністративного провадження та особи, які сприяють розгляду справи.

- Ініціювання та підготовка адміністративної справи до розгляду. Розгляд та вирішення адміністративної справи.

- Міжнародний досвід застосування уніфікованого закону про адміністративну процедуру: погляд судді.

- Основні новели Закону України «Про адміністративну процедуру»:

- Адміністративний акт. Чинність та припинення дії. Адміністративне оскарження. Виконання адміністративного акта. Відкликання або визнання недійсним адміністративного акта.

- Потенційні колізії у законодавстві після набрання чинності ЗАП та шляхи їх вирішення.

Після кожної сесії учасники заходу мали можливість подискутувати та обмінятися думками.

Дискусійними були питання дискреційних повноважень адміністративних органів, повноваження примусового виконання адміністративного акта, співвідношення Закону України «Про адміністративну процедуру» з іншими законодавчими актами в частині конкуренції спеціальної та загальної норм, дії нормативно-правових актів у часі (пряма та зворотна), особливостей доведення до відома особи адміністративного акта, що її стосується, наслідків процедурних порушень, якщо вони не вплинули на правомірність вирішення справи по суті та інше.

На завершення учасники подякували присутнім за участь в семінарі, плідне обговорення, обмін досвідом та напрацювання нових ідей в застосуванні Закону України «Про адміністративну процедуру». Висловили сподівання на послідовну та системну професійну комунікацію між органами суддівської влади, науковим середовищем та міжнародними експертами.