flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Міжнародний семінар-практику «Конституційні межі та обмеження прав людини в умовах війни: критерії визначення в адміністративному судочинстві»

05 грудня 2022, 09:13

    02 грудня 2022 року відбувся міжнародний семінар-практикум «Конституційні межі та обмеження прав людини в умовах війни: критерії визначення в адміністративному судочинстві». Організаторами заходу виступили Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду, проєкт ЄС «Право-Justice» в Україні та проєкт Німецького фонду міжнародного правового співробітництва.

      Із вітальними словами звернулися Всеволод Князєв, голова Верховного Суду, Михайло Смокович, голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, Оксана Цимбрівська, керівниця Проєкту ЄС «Право-Justice» в Україні, Вольфрам Гертіг, старший менеджер проєктів Німецького фонду міжнародного правового співробітництва. Модераторкою заходу стала Мирослава Білак, суддя судової палати з розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян/ок Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду.

     Робота семінару проходила у рамках кількох секційних засідань: сесія 1. «Конституційна семантика меж та обмежень прав людини в умовах війни: доктринальні підходи», сесія 2. «Обмеження прав людини: основні критерії та підстави застосування». Це дозволило впродовж всього дня долучитися до активної дискусії з обговорення різних актуальних проблем конституційних меж та обмежень прав людини в умовах війни в Україні, визначити роль адміністративного судочинства в забезпеченні захисту прав людини у відповідних умовах, а також ознайомитися з досвідом зарубіжних країн в унормуванні конституційних меж та обмежень прав людини в умовах воєнного стану й визначити основні напрямки його можливого запозичення для нашої держави.

    Цікавими та змістовними були доповіді юридичного представництва іноземних практик,  які запропонували для обговорення цікаві доповіді: Ларс Брокер, голова Конституційної судової палати та Вищого адміністративного суду землі Рейнланд-Пфальц (Німеччина), зупинився на проблематиці кореляції надзвичайного стану vs положень Конституції на випадок режиму надзвичайного стану в демократичній правовій державі й захисту основоположних прав у випадку стану оборони. Георгій Папуашвілі, голова Конституційного Суду Грузії у відставці, колишній Міністр юстиції Грузії, професор, доктор права, експерт, колишній член Європейської комісії «За демократію через право» (Венеційської комісії), проаналізував проблематику захисту основоположних прав в умовах надзвичайного стану. Він зробив акцент на аналізі розвитку міжнародних стандартів й детальну характеристику досвід Грузії у вирішенні відповідних питань.Славіца Баніч, суддя Конституційного Суду Хорватії у відставці, експертка Проєкту Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень. Фаза ІІ», колишня заступниця члена Європейської Комісії «За демократію через право» (Венеційської комісії), запропонувала увазі присутніх цікаву доповідь на тему «Як лишатись правосудним у часи несправедливості: виклики адміністративної юстиції у часи війни». 

    Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович у доповіді наголосив, що для забезпечення правосуддя в період воєнного стану потрібно на законодавчому рівні унормувати дистанційний формат правосуддя. На завершення висловив переконання, що всі проблеми у сфері забезпечення судочинства, навіть в умовах війни, піддаються розв’язанню.

      Участь в міжнародному семінарі-практикумі від Львівського окружного адміністративного суду взяли судді Олег Кравців та Олена Крутько.