flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Принцип верховенства права має нерозривно пов'язуватись із основними правами людини, в яких матеріалізується ідея справедливості

26 листопада 2014, 15:38

        Принцип верховенства права має нерозривно пов'язуватись із основними правами людини, в яких матеріалізується ідея справедливості.

З метою сприяння утвердження та втілення принципу верховенства права, прав людини крізь призму положень Європейської Конвенції про захист прав та основоположних свобод, Національною школою суддів було організовано семінар-практикум з підготовки суддів-викладачів для Національної школи суддів України. Семінар за навчальною програмою курсу «Верховенство права та права людини у світлі Конвенції про захист прав та основоположних свобод» відбувся 18-20 листопада 2014 року в м. Львові.

Семінар проведено за участю представників Проекту USAID «Справедливе правосуддя», Національної школи суддів України, Центру дослідження проблем верховенства права НаУКМА. Також до участі були запрошені судді районних, окружних адміністративних та апеляційних судів. Від Львівського окружного адміністративного суду у тренінгу взяла участь заступник голови суду Хома О.П.

Розпочали захід суддя Конституційного Суду України у відставці, науковий керівник Центру дослідження проблем верховенства права НаУКМА, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України М.І. Козюбра, начальник відділу наукових досліджень проблем судочинства та його удосконалення Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук Т.І. Фулей та керівник Проект USAID "Справедливе правосуддя" Девід Майкл Вон.

Лекції та тренінги проводили група наукових експертів Центру дослідження проблем верховенства права НаУКМА, професорсько-викладацького складу кафедри загальнотеоретичних і державно-правових наук Національного університету "Києво-Могилянська Академія», кандидати юридичних наук, зокрема, заслужений юрист України В.М.Сущенко, О.В.Цельєв та В.М.Венгер.

На семінарі слухачам презентовано результати наукового дослідження та опитування суддів щодо відповідності рішень судів України принципу верховенства права та положенням Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод і проблем їх застосування.

Тренери виступили з доповідями на теми «Верховенства права як основи сучасного європейського правопорядку», «Верховенство права і права людини», «Відображення складових-вимог верховенства права у конституції України», «Принцип правної визначеності, пропорційності та захисту довіри як складова верховенства права», «Доступ до незалежного і безстороннього правосуддя як складова верховенства права», «Підходи до розуміння та застосування верховенства права і його складових», «Аналіз типових позитивних зрушень та недоліків застосування принципу верховенства права та його складових у вітчизняній судовій практиці», «Шляхи подолання недоліків у застосуванні складових - вимог верховенства права судами України», «Межі судової дискреції при застосуванні принципу верховенства права». Предметом обговорення в межах запропонованих тем були витоки ідеї та формування концепції верховенства права, сучасні підходи до розуміння верховенства права, складові верховенства права та їх відображення в Конституції України.