flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулися збори суддів Львівського окружного адміністративного суду щодо заслуховування звіту за підсумками роботи суду у 2023 році

10 квітня 2024, 12:07

04 квітня 2024 року в приміщенні Львівського окружного адміністративного суду відбулися збори суддів Львівського окружного адміністративного суду щодо заслуховування звіту за підсумками роботи суду у 2023 році.

За підсумками діяльності суду упродовж 2023 року прозвітували голова суду Андрій Ланкевич та керівник апарату суду Орест Томашівський.

Голова суду коротко окреслив питання щодо: загального документообігу; строків розгляду справ; кількісних та якісних показників здійснення судочинства; кадрового  та фінансового забезпечення; діяльності суду щодо забезпечення його авторитету (прояву громадянської позиції) поза межами здійснення судочинства.

Зокрема зазначив, що відділом діловодства та обліку звернень громадян (канцелярія)  впродовж 2023 року забезпечено належний прийом позовних заяв, реєстрація та оперативний розподіл справ та матеріалів. Загальний документообіг суду збільшився на 31 %, обсяг документів, що надійшли у 2023 році через ЄСІТС Електронний Суд збільшився на 58 % у порівнянні з 2022. Наголосив, що суттєве збільшення надходження до суду документів через Електронний суд спостерігалось зокрема у зв’язку із введенням 18 жовтня 2023 року обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в ЄСІТС певних категорій осіб.

За даними статистичної звітності за 2023 рік на розгляді Львівського окружного адміністративного суду перебувало понад тридцять шість тисяч справ справ і матеріалів, що на 22 % більше в порівнянні з аналогічним періодом 2022 року.  Залишок не розглянутих справ та матеріалів на початку звітного періоду становив 4494. Львівським окружним адміністративним судом у 2023 році розглянуто на 20 % справ та матеріалів  більше, ніж у 2022 році. Середньомісячний розгляд справ і матеріалів у 2023 році становив – 82 справи, що на 8 % менше ніж у 2022 (87). Середня кількість справ та матеріалів, що перебувала на розгляді, в розрахунку  на одного суддю становить – у 2023 р. – 1223,  у 2022 р. було – 926, що на 24 % більше. Середня кількість розглянутих  справ на одного суддю у 2023 році становить – 1008, що на 33 % більше ніж у 2022 році (781). Щодо строків розгляду справ зауважив, що відсоток Відсоток справ та матеріалів, які розглядаються суддями Львівського окружного адміністративного суду понад 1 рік зменшився у 2023 році та становить 2,69 % по відношенні до 2022 (4,38 %). Проте тенденція строків розгляду справ дещо погіршилась у порівнянні з попередніми роками. Середня тривалість розгляду адміністративних справ  у 2023 році становила 67 днів. (у 2022 році – 82 дні). Зауважив, що прослідковується тенденція суттєвого зменшення проведення відкритих судових засідань у залах засідань. Натомість спостерігається тенденція збільшення проведення судових засідань в режимі відеоконференції.

Акцентував увагу на тому, що питання впровадження можливості дистанційного правосуддя набуло піку своєї популярності ще в лютому-березні 2020 року, коли весь світ був стурбований Covid-19 та викликами, які постали у зв'язку з його поширенням. У 2022 році, у зв’язку з воєнним станом, постала ще більша необхідність проведення засідання у дистанційному форматі, без присутності учасника справи безпосередньо в залі судового засідання та комунікації учасників процесу з судом.

Ознайомив із формуванням особового складу працівників суду та штатною чисельністю суду. Зазначив, що найбільша плинність кадрів у суді за останні 5 років припала на 2021 рік (призначено -  47 осіб, звільнено  - 42 особи; виключено із штату у зв’язку із смертю – 1 особа). Наголосив, що впродовж 2023 року Львівський окружний адміністративний суд активно здійснював заходи щодо підвищення кваліфікації суддів і працівників апарату з метою вдосконалення професійного рівня, засвоєння кращого досвіду, підвищення практичних умінь і навичок щодо виконання обов’язків на займаній посаді. Повідомив, що в суді належним чином ведеться робота щодо військовозобов’язаних. Відзвітував щодо суми кошторисних призначень, нарахованої заробітної плати суддів та працівників апарату суду. Додатково повідомив про можливість нарахування та виплати додаткових стимулюючих виплат працівникам апарату суду у жовтні та грудні 2023 року.

Зазначив, що у 2023 році вдалось суттєво зменшити витрати на відправку кореспонденції, відтак вдалось зекономити марки та кошти на маркувальну машину  у зв’язку із активною відправкою секретарями судових засідань судових повісток електронною поштою та через ЄСІТС Електронний Суд.

Що стосується діяльності суду щодо забезпечення його авторитету (прояву громадянської позиції) поза межами здійснення судочинства зазначив таке.

Судді Львівського окружного адміністративного суду постійно підтримують військових. Протягом 2023 року: передали Збройним силам України два комплекти квадрокоптерів DJI Mavic 3T, які необхідні для виконання завдань зі сприяння обороноздатності та мобілізаційної готовності країни, захисту населення у надзвичайних ситуаціях під час воєнного стану; передали для потреб армії дві «антидронові рушниці» C – Vog Plus, які беруть активну участь у захисті території нашої держави. Окрім того, Львівський окружний адміністративний суд, уже багато років організовує благодійну підтримку для літніх людей, які живуть у хоспісному відділенні з наданням паліативної допомоги Олеської районної лікарні «КНП Буська ЦРЛ». Цей рік не став виключенням.

У 2023 році в рамках відзначення Дня захисту дітей до нашого суду завітали учні 1-го класу Ліцею «Інтелект» Львівської міської ради, учні 4 класу середньої загальноосвітньої школи № 33 м.Львова та учні 6 групи Навчально-виховного комплексу «Інженерно-економічна школа – Львівський економічний ліцей». Діти мали можливість поринути в атмосферу правосуддя, відвідали канцелярію суду, були присутніми у судових засіданнях та спілкувались із суддями. Кожній групі, відповідно до віку, було презентовано мультфільми на правову тематику: «Слон проти жирафи», Кінь проти хомяка» та «Їжак проти рака». Заступник голови суду, суддя Віталій Мартинюк, судді Оксана Клименко та Галина Морська радо відповіли на усі питання юних шукачів знань.   

 Уже п’ятий рік поспіль у Львівському окружному адміністративному суді з 20 червня по 10 липня проходили Дні адміністративної юстиції. Тогоріч в рамках цього свята було проведено ряд заходів: в холі суду були розміщені плакати з інформацією про історію створення системи адміністративних судів, про історію створення Львівського окружного адміністративного суду; також проходила виставка дитячих малюнків працівників суду;  01 липня в місті Львові у спортивному комплексі «БОСКО-АРЕНА» відбувся благодійний турнір із футзалу серед адміністративних судів України, який було Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Cуду спільно з Восьмим апеляційним адміністративним судом. Метою заходу був  збір коштів для потреб Військово-медичного клінічного центру Західного регіону. Команда Львівського окружного адміністративного суду посіла третє призове місце. Також, в рамках святкування Днів адміністративної юстиції України було проведено 3 майстер-класи для дітей працівників суду «Малювання на склі», «Розмальовування еко-торбинок», «Ліпнина з глини та розмальовування патріотичних ангеликів для наших захисників»; підготовлено та передано в друк ювілейне видання книги з нагоди 15 річниці процесуальної діяльності нашого суду.  

 Крім того зазначив, що в рамках проведення Днів відкритих дверей, Львівський окружний адміністративний суд постійно відвідують студенти різних навчальних закладів. З кожним роком кількість майбутніх правників охочих відвідати наш суд збільшується. В подальшому чи не кожен студент мріє зробити свої перші професійні кроки саме в нашій установі.

На завершення своєї доповіді голова суду, суддя Ланкевич А.З. зазначив, що 2023 рік як і 2022 стали роками викликів та випробувань для працівників Львівського окружного адміністративного суду та нашої держави в цілому. (Велике навантаження, як на суддів так і на працівників апарату суду, перебої зі світлом, періодичні тривоги, перебування у тривожному стані, що впливає на продуктивність роботи). Однак, незважаючи на ці фактори, Львівський окружний адміністративний суд не припиняв свою роботу та належно виконував покладені на нього обов’язки перед суспільством та державою по забезпеченню здійснення правосуддя.

Керівник апарату Львівського окружного адміністративного суду Орест Томашівський, прозвітував про діяльність суду за період з 01.01.2023 року по 31.12.2023 року. Зокрема більш детально зупинився на фінансових питаннях.

Зокрема зазначив, що протягом 2023 року фінансування суду було спрямоване на такі видатки: заробітна плата апарату суду; суддівська винагорода; нарахування на оплату праці; придбання: марок для відправки службової кореспонденції, паперу, конвертів, канцелярського приладдя, господарських товарів, дисків, картриджів до принтерів та ксероксів, комплектувальних виробів та деталей для ремонту, витратних матеріалів для серверного та комп’ютерного обладнання, принтера, миючих засобів, пального для службового автомобіля, інших предметів (накопичувачі, питна вода); на погашення кредиторської заборгованості, яка утворилася станом на 01.01.2023 року (обкладинки справ, папір, канцтовари, миючі засоби); оплата послуг: наданих ДП «ІСС», з інформатизації (інтернет, ПРЕЦЕДЕНТ, ІС ПРО), з технічного обслуговування охоронної та пожежної сигналізації, з ремонту системи охоронної сигналізації, страхування службового автомобіля, ремонт автотранспорту, маркувальної машини, придбання ліцензійного програмного забезпечення, перезарядки картриджів, перезарядки вогнегасників, послуги зв’язку, інших поштових послуг (кур’єрська пошта), інших послуг (нотаріуса, поточний ремонт міні АТС, оновлення МеDос).

Також зазначив, що у 2023 році було проведено процедуру закупівлі та відповідно укладено договори на придбання знаків поштової оплати (марок) та на послуги маркувальної машини.

Крім того доповнив, що в кінці року було придбано: серверне обладнання, персональні комп’ютери та принтери.

Зауважив, що станом на 01.01.2024 року кредиторська заборгованість по заробітній платі була відсутня.

На завершення своєї доповіді керівник апарату суду зазначив, що 2023 рік був не простий як і 2022. У 2023 році вдалось погасити кредиторську заборгованість, що дало можливість забезпечити суд папером та іншими канцелярськими товарами. Крім того, протягом 2023 року щомісячно нараховувались стимулюючі виплати в розмірі 30 % усім державним службовцям Львівського окружного адміністративного суду. А за рахунок додаткового фінансування мали можливість нарахувати та виплатити додаткові стимулюючі виплати працівникам апарату суду у жовтні та грудні 2023 року.