flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розробка методики «Оцінювання професійної діяльності суддів» стала спільним завданням для представників ВККС України, ВРЮ, Ради суддів, суддівського корпусу та Національної школи суддів України, науковців, міжнародних експертів

29 квітня 2015, 13:44

        Завершився міжнародний семінар «Оцінювання професійної діяльності суддів», який 24 квітня 2015 року проводила Вища кваліфікаційна комісія суддів України за підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» у співпраці з Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ й проектом ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні».

           Захід організовано у зв’язку з законодавчими змінами до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», якими запроваджується кваліфікаційне оцінювання суддів. ВККС України уповноважена на проведення такого оцінювання за погодженою з Радою суддів України процедурою і визначеними законом критеріями.

Відзначимо, що до участі у розробці рекомендацій для ВККС України по запровадженню сталого механізму і процедурної бази для кваліфікаційного оцінювання суддів у відповідності до міжнародних і європейських стандартів залучено суддів Львівського окружного адміністративного суду Кравчука Володимира Миколайовича та Сасевича Олександра Михайловича.

Голова Комісії Сергій Козьяков відзначив, що представники донорських організацій допоможуть ВККС України у розробці критеріїв кваліфікаційного оцінювання відповідно до міжнародних стандартів, а завдання Комісії – здійснити оцінювання таким чином, щоб не принизити суддів, щоб рішення були зрозумілі для всіх. Процедура оцінювання має бути прозора і відома задовго до початку його проведення.

На думку керівника Проекту USAID «Справедливе правосуддя» Девіда Вона, з прийняттям нової редакції Закону «Про судоустрій і статус суддів» перед Комісією постало завдання запровадження єдиної, прозорої та стандартизованої процедури оцінювання суддів. «У рамках продовження плідної співпраці наш проект готовий надати всебічну допомогу у виконанні цього відповідального завдання. Семінар покликаний створити форум для презентації міжнародного досвіду, врахувати помилки інших країн, а також обговорити оптимальні шляхи запровадження системи оцінювання суддів в Україні», – зазначив Д. Вон.

Керівник групи експертів Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» Віргіліус Валанчус підкреслив, що корисно перейняти досвід інших країн, які вже проводили кваліфікаційне оцінювання. Головним завданням в цьому є запобігти можливим зловживанням під час процедури оцінювання, а також не дати підстав для майбутнього оскарження у Європейському суді з прав людини».

Під час семінару обговорювались принципи, критерії, види і методи оцінювання суддівської діяльності, які запроваджені і застосовуються в різних країнах світу, а також досвід, здобутий на основі міжнародної практики. Свої думки висловили іноземні експерти.

Про роботу Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ в напрямку системи оцінювання професійної діяльності суддів у Молдові розповіла керівник Відділу верховенства права ОБСЄ/БДІПЛ Тіна Гевіс. Вона наголосила на розмежуванні оцінювання та дисциплінарних заходів.

З доповіддю «Первинне кваліфікаційне оцінювання суддів: європейські стандарти та механізми впровадження» виступив ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук.

Про принципи кваліфікаційного оцінювання суддів та механізми запровадження оцінювання в контексті повноважень Комісії розповів секретар кваліфікаційної палати ВККСУ Станіслав Щотка. Зазначив, що в Комісії триває робота над локальними нормативними актами. Вони розробляються з дотриманням усіх рекомендацій від експертів та з урахуванням Висновку КРЄС №17 від 2014 року. Також С. Щотка повідомив про створення робочої групи з підготовки проекту положення про ведення суддівського досьє. Завдяки співпраці Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Державної судової адміністрації України, Ради суддів України, Національної школи суддів України, національних та міжнародних експертів даний документ уже розроблено та враховано усі зауваження. Саме під час семінару С. Щотка, який є головою робочої групи, підписав положення про порядок ведення суддівського досьє для направлення його на затвердження Радою суддів України.

Про міжнародні стандарти оцінювання суддів та українські реалії доповів суддя Львівського окружного адміністративного суду Володимир Кравчук. Звернув увагу, що мета, завдання та основні принципи оцінювання суддів, які містяться у вітчизняному законодавстві не узгоджуються з міжнародними стандартами.

Учасники семінару проаналізували кваліфікаційні вимоги до суддів (професійну, особисту і соціальну компетентність та здатність здійснювати правосуддя), висловились щодо найбільш прийнятних методів їх оцінювання, а також з огляду на практику Європейського суду з прав людини та міжнародні стандарти обговорили виклики і ймовірні ризики, пов’язані з кваліфікаційним оцінюванням суддів.