flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Міжнародно-правовий форум «Правова реформа в Україні: європейський вектор»

23 червня 2015, 11:50

      19 червня 2015 року у Вінницькому апеляційному адміністративному суді був проведений перший Міжнародно-правовий форум «Правова реформа в Україні: європейський вектор», присвячений обговоренню питань реформування системи виконання судових рішень, інституту адвокатури, органів прокуратури та виконавчої влади для забезпечення права громадян на справедливий суд, а також наближення української правової системи до європейських стандартів у контексті європейської інтеграції України.

      До участі у форумі для обговорення цих питань запрошено представників національних та іноземних інстанцій. Серед представників іноземної делегації  (Польща) – голова районного суду м. Кельце, судді окружного суду м. Кельце, директор (керівник апарату) окружного суду м. Кельце, юрисконсульт окружного суду м. Кельце та прокурор районної прокуратури Кельце-Схід м. Кельце. Вагомою була участь у заході представників Асоціації правників України, як одного з організаторів форуму, відомих юристів нашої країни. До фахової зустрічі запрошено також і суддів різних інстанцій, зокрема, суддю Конституційного суду України Олександра Пасенюка, суддю Вищого адміністративного суду України Михайла Цуркана, голову Вінницького апеляційного адміністративного суду Віталія Кузьмишина, суддю Одеського апеляційного адміністративного суду Олександра Кравця та суддю Львівського окружного адміністративного суду Володимира  Кравчука. 

    Виступаючи на відкритті заходу, Олександр Пасенюк суддя Конституційного суду України, зазначив, що, на його думку, створення системи адміністративних судів близько 10 років тому, стало одним з найвдаліших елементів судової реформи за роки незалежності в Україні.

     Президент АПУ Денис Бугай, звернув увагу на те, що всі складові реформи – і прокуратура і адвокатура і система виконання судових рішень є невід’ємними елементами правосуддя, а не просто суміжними інститутами, якими їх нарекли в процесі реформи.

       Акцент на комплексності реформи зробив Михайло Цуркан, суддя Вищого адміністративного суду України: «Правова реформа не має обмежуватись лише судовою системою – позитивні зміни мають охопити всі елементи правової системи», - зазначив він.

      Під час дискусії щодо реформи судової системи суддя Львівського окружного адміністративного суду Володимир Кравчук,  як член Конституційної комісії, член Правління АПУ  представив основні принципи, навколо яких будуватиметься реформа судової системи: деполітизація, підвищення кваліфікаційних вимог до суддів, збільшення гарантій суддівської діяльності тощо.

       Іноземні делегати поділилися власним досвідом імплементації європейських стандартів у своїй країні. Примітно, що у складі польської делегації були не лише судді, але й прокурор та юрисконсульт. «В Польщі є прислів’я, якщо в одні двері суду входить політика, то справедливість виходить в інші. Також я радий, що українські судді відчувають відповідальність за майбутнє своєї країни і демонструють неабиякий інтерес до реформування судової системи та підвищення її ефективності. Вони не намагаються просто використовувати досвід, напрацьований в інших правових системах, а розглядають різні аспекти запланованих реформ, шукаючи найкращий шлях», - так сказав суддя окружного суду м. Кельце Ян Клоцек.

       Забезпечення виконання судових рішень та запровадження інституту приватних виконавців вже стало невід’ємною складовою всіх дискусій у сфері реформи системи правосуддя. Член Ради Комітету АПУ з конкурсного права Юліан Хорунжий, один з авторів відповідного законопроекту, представив напрацювання професійної спільноти у сфері приватного виконання рішень та висловив сподівання, що вже восени Закон України про приватних виконавців може увійти у нашу правову дійсність.  

   На підтримку системи приватного виконання рішень виступив і представник Групи Світового банку Євген Рокитський, який зазначив що така реформа, на думку СБ, може стати один із ефективних інструментів виходу України з фінансової кризи.

       Про досвід Болгарії у запровадженні системи приватного виконання судових рішень розповів Катілін Попов, приватний виконавець,  міжнародний експерт Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні», розвіявши популярні міфи та стереотипи.

    Про основні аспекти реформування прокуратури, адвокатури та системи безоплатної правової допомоги говорили Президент АПУ Денис Бугай, голова Відділення АПУ у м. Києві, заступник голови Консультаційної ради при ГПУ Сергій Гребенюк, член Правління АПУ Артем Стоянов та директор Координаційного центру з надання правової допомоги Міністерства юстиції України Андрій Вишневський

     На завершення форуму досвідом з окремих питань судової практики ділилися Олександр Шемяткін, партнер «ВТС Консалтинг»; Олександр Кравець, суддя Одеського апеляційного адміністративного суду; Олена Волянська, старший юрист ЮГ LCF та Жанна Мельник-Томенко, заступник голови ВААС.