flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді та журналісти зібрались за круглим столом для обговорення - наскільки судова влада є «відкритою»,а наскільки «закритою»

02 липня 2015, 16:28

       Вже втретє цього року у м. Львові за сприяння Асоціації правників України, громадських організацій та ініціативою судів організовано дискусію між суддями та журналістами про стан «вікритості» та «закритості» судової системи від громадськості. Актуальність заходів щодо цієї теми обумовлена не лише реформою судової системи, яка зараз на часі,  увагою іноземних інституцій за її впровадженням, а й бажанням самих українських суддів працювати відкрито та прозоро з збереженням принципів верховенства права, суддівської незалежності, забезпеченням права на справедливий суд.

      Так, вчора 1 липня 2015 р. в приміщенні конференц-залу готелю «Леополіс» (м. Львів) в форматі круглого столу його учасники обговорювали деякі проблеми практичного втілення демократичних стандартів взаємодії судів та журналістів в Україні, здійснення професійних обов’язків журналістів на судових засіданнях, доступу журналістів до матеріалів судових справ і судових рішень, а також особливості інтерв’ювання суддів, меж висвітлення у пресі судових процесів й етики спілкування журналістів і суддів.

       Участь в заході взяли судді Львівського окружного адміністративного суду (голова Тертичний В.Г. та суддя Сасевич О.М.) та Львівського апеляційного адміністративного суду (голова Богаченко С.І.), Господарського суду Львівської області (суддя Рим Т.Я.) та Львівського апеляційного адміністративного господарського суду (голова Плотніцький Б.Д.), Личаківського районного суду м. Львова (голова Гирич С.В.), Галицького районного суду м. Львова (суддя Юрків О.Р.) та прес-секретарі судів. З іншого боку до дискусії-обговорення запрошені журналісти, представники друкованих та електронних  видань, радіо та телемовлення, фахових юридичних видань, представники громадських організації. Запрошені також представники від Державної судової адміністрації України, прес-центру судової влади України.

     Розпочав захід вступним словом - Голова відділення Асоціації правників України у Львівській області А. Подільчак. Звернувся з проханням до правників та ЗМІ висловлювати свої пропозиції та бачення всіх можливих способів, що сприятимуть налагодженню діалогу між ними, ставити запитання, які найбільш потребують спільного їх вирішення в досягненні поставленого завдання, поділитись з уже набутим досвідом такої комунікації.

     Сасевич О.М. висловлюючи свою думку, як суддя та член Ради суддів України, який у Раді суддів є відповідальним за напрямок комунікації судів та ЗМІ, в першу чергу  зауважив, що судді не виступають проти критики, але така критика має бути конструктивною і об»активною. В цілому і судді, і ЗМІ – роблять одну спільну справу, - донесення інформації про правосуддя суспільству. Тому неупереджене ставлення ЗМІ до суду (суддів зокрема), де ЗМІ не нав’язують суспільству думку з культивуванням образу суду, як «ворога народу» лише сприятиме в цій справі. Адже усі ми: судді, учасники судової процесу, журналісти, громадськість – люди, громадяни однієї держави Україна, а тому повинні поважати один одного, не розтоптувати авторитету судової влади, адже у всі часи суд був і є тією інституцією до якої в пошуках справедливості звертались люди. Тому кожен повинен робити свою справу фахово, де головним є насправді український народ, який потребує і вимагає довіри до суду.

     Голова Львівського окружного адміністративного суду Тертичний В.Г. дуже точно окреслив, що є одним з головних факторів комунікації суду та ЗМІ є створення судом для журналістів умов для отримання інформації. І такі умови по мірі можливості створюються. Так, найпершим джерелом для поширення та отримання інформації є офіційна інтернет сторінка суду на сайті «Судова влада». Також з метою налагодження  в суді введено посаду прес-секретаря суду/головного спеціаліста із звяків з громадськістю та ЗМІ, а згодом буде обрано суддю-спікера.

     З приводу роботи та ролі прес-секретарів  в судах говорив Вігріліус Валанчус колишній суддя Верховного адміністративного суду Литви. Розповів про три існуючі в Європі моделі співпраці судів та ЗМІ, одна з них це наявність прес-секретарів.

      З інформацією про те, як суди працюють та готові працювати в напрямку судової комунікації із ЗМІ та журналістами виступили голови суддів - Плотніцький Б.Д.,  Гирич С.В. та судді Юрків О.Р., Рим Т.Я.

     Багато запитань з боку журналістів повязані з реалізацією права на фото та відео зйомку в судових засіданнях.

      Повязано це з тим, що березні цього року набув чинності Закон "Про забезпечення права на справедливий суд", який фактично містить у собі один серйозний аспект, що безпосередньо впливає на інтереси сторін у судовому засіданні. Йдеться про норму нового Закону, яка дозволяє проводити фото- та відеозйомку портативними засобами (такі, що не встановлені на штативи чи інші пристрої для фіксації апаратури. Однак у спеціальних законах, як-от кримінально-процесуальний чи цивільно-процесуальний кодекси, зміни не внесені. А ці закони передбачають необхідність для суду запитати думку сторін, а вже після прийняти ухвалу про дозвіл або заборону вищезазначених дій. Фактично є так звані "прогалини в законодавстві", які породжують дискусійні питання.

    Відповідаючи на запитання судді пояснили журналістам, що з цього приводу буде аналізуватися практика судів і, можливо, будуть внесені зміни до того чи іншого закону, які усунуть різне їх тлумачення. Певні тонкощі в цьому роз’яснив суддя Гирич С.В., який пояснив, що скоріше йдеться не про заборону зйомки, а про заборону опублікування відомостей, що пов’язане з отриманням згоди від фізичних осіб.

     Піднімались для дискусії і інші запитання, зокрема, про необхідність розкриття інформації про найменування сторін спору в судових рішеннях, що перебувають в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

     В цілому судді та журналісти дійшли певних висновків, що є певні проблеми в отриманні інформації. Часом це неготовність суддів давати інтерв’ю; відсутністю зали судових засідань, що вміщують велику кількість людей; іноді недостатній рівень правової культури; невміння фахово коментувати судові справи.

     На завершення Д.Гудима – один з організаторів заходу, член ГО «Гармонія і порядок» запропонував присутнім до уваги проект Меморандуму про співпрацю та взаєморозуміння між суддями та журналістами.