flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз судової практики здійснений Міжнародною благодійною організацією «Екологія-Право-Людина» в рамках проекту «Покращення доступу до правосуддя у сфері захисту екологічних прав громадян і довкілля»

18 вересня 2015, 10:02

 Умови видобування сланцевого газу повинні бути відкритими

Закритість уряду в питанні доступу до інформації щодо умов надання надр України для видобування сланцевого газу іноземними корпораціями стала підставою для декількох судових позовів. ЕПЛ ініціювала судові процеси, маючи на меті отримання доступу до самої угоди про розподіл продукції та дозвільних документів, виданих компанії Шелл, інформація в яких не може бути засекречена від громадськості. При підписанні угоди про розподіл продукції із компанією Шелл уряд вирішив віднести положення даної угоди до конфіденційної інформації, поширення якої можливе лише за згоди осіб, які обмежили доступ до такої інформації.     

Остаточну крапку в судовому процесі щодо доступу до дозволу на користування надрами на виконання угоди “Про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки Юзівська”, виданого Державною службою геології та надр України, поставив Вищий адміністративний суд України. Суд підтвердив обгрунтованість позиції Львівського апеляційного адміністративного суду щодо незаконності віднесення інформації про дозвіл на спецнадракористування до службової інформації.  Оскільки дозвіл є остаточним документом в адміністративній процедурі,  він не може бути віднесений до службової інформації на підставі ст. 9 Закону України “Про доступ до публічної інформації”. Спеціальний дозвіл на користування надрами містить інформацію про розпорядження державним майном та про умови надання такого майна (надр) у довгострокове користування, і доступ до такого документа не може бути обмежено згідно національного законодавства.  

3 вересня 2015 року Вищий адміністративний суд України відхилив касаційну скаргу Державної служби геології та надр України та залишив в силі рішення суду апеляційної інстанції, відповідно до якого Держгеонадра зобов’язана надати ЕПЛ копію спеціального дозволу на користування надрами, виданого компанії Шелл на виконання Угоди про розподіл продукції. Також дії Держгеонадра по відмові в наданні відомостей про видачу дозволу на спецнадракористування компанії Шелл, та про дату видачі такого дозволу, визнані протиправними.

Варто зазначити, що це перший офіційний документ, що стосується сланцевої угоди, доступ до якого визнано відкритим.

ЕПЛ вже звернулася до виконавчої служби для якнайшвидшого його отримання.

Більш детально про дану справу можна почитати тут:

http://epl.org.ua/law/spravy/dostup-do-informatsii/380-dostup-do-spetsialnoho-dozvolu-na-korystuvannia-nadramy-vydanoho-kompanii-shell-na-pidstavi-uhody-pro-rozpodil-produktsii

   Рішення Вищого адміністративного суду України по справі можна знайти тут: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/49794740.

        Аналіз судової практики здійснюється в рамках проекту «Покращення доступу до правосуддя у сфері захисту екологічних прав громадян і довкілля» за фінансової підтримки проект USAID «Справедливе правосуддя».

Додатково:

          Міжнародна благодійна організація «Екологія-Право-Людина» (ЕПЛ) створена у 1994 році і працює на національному та міжнародному рівнях з метою надання правової допомоги громадянам та юридичним особам у захисті їхніх екологічних прав та захисті довкілля. ЕПЛ займається просвітницькою роботою у сфері збереження довкілля, розвитку екологічної науки та культури в Україні та закордоном, працює в напрямку обстоювання екологічного законодавства в Україні та реформування національної правової системи, щоб наблизити її до міжнародних стандартів захисту прав людини та довкілля, створює судову практику задля захисту прав громадян та сприяння обізнаності у питаннях екологічного права для захисту довкілля та культури.

      Проект Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» працює в Україні з жовтня 2011 року. Діяльність проекту ґрунтується на досягненнях попереднього проекту USAID «Україна: верховенство права», який реалізовувався з травня 2006 по вересень 2011 року . Мета проекту – сприяти утвердженню верховенства права в Україні через підтримку судової реформи, підвищення рівня прозорості та підзвітності судової системи, поліпшення обізнаності громадян із діяльністю судової системи та зростання довіри суспільства до судової влади.. Детальнішу інформацію про проект USAID «Справедливе правосуддя» можна отримати на офіційному веб-сайті www.fair.org.ua або за телефоном +38 (044) 581-3303.

       Американський народ, через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 50 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Починаючи з 1992 р., Агентство США з міжнародного розвитку надало Україні технічну та гуманітарну допомогу на суму 1,7 мільярда доларів. Детальнішу інформацію про програми USAID в Україні можна отримати на офіційному веб-сайті USAID http://ukraine.usaid.gov та сторінці у Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine.