flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спостерігачі ОБСЄ поцікавились проходженням виборчого процесу в суді

25 вересня 2015, 10:47

           В Україні триває період виборчого процесу, який офіційно стартував з 5 вересня 2015 року.

         Міжнародна присутність під час виборів завжди була немало важливою та необхідною як для України, так і Європи. Так, цього року Бюро демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) з метою спостереження за чесністю та прозорістю проведення місцевих виборів 2015 року направило в Україну за запрошенням Кабінету Міністрів України сотні офіційних спостерігачів. Цікавить спостерігачів і те, якою є роль саме судів у період всього виборчого процесу.

      З цією метою, 23 вересня 2015 року до Львівського окружного адміністративного суду прибули спостерігачі Мартін Кунзе (Німеччина) та Елжбета Чішельська (Польща). Для них було організовано зустріч з головою суду В.Г. Тертичним, заступником голови А.З.Ланкевичем, заступником керівника апарату Л.С.Спіченко, помічником голови суду І.Шараварою та головним спеціалістом із зв’язків з громадськістю та ЗМІ Х.Кріль. Як пояснили спостерігачі, ця зустріч для них є потрібною, оскільки суд певним чином теж не знаходиться осторонь виборчого процесу, а міжнародним інституціям вкрай цікаво спостерігати за тим, як реалізується правосуддя у виборчих справах. У зв’язку з цим, спостерігачі виявили бажання, в разі їхньої потреби, бути присутніми під час розгляду Львівським окружним адміністративним судом позовів пов’язаних з виборчим процесом.

     Крім того, під час зустрічі Тертичний В.Г. та Ланкевич А.З. розповіли про особливості розгляду виборчих справ судом: про категорії справ, що підлягають розгляду; строки їх розгляду; безпосередні особливості здійснення правосуддя у виборчих справах.

      Спіченко Л.С. надала на прохання спостерігачів інформацію про статистику надходження виробних справ порівняно з попередніми місцевими виборами та статистику надходження виборчих справ до суду, повязаних вже з теперішніми виборами.

     Поінформовано спостерігачів і про особливий режим роботи суду на період виборчого процесу, який доведено до відома громадян за допомогою веб-сайту суду. Також звернуто увагу спостерігачів на те, що усі виборчі справи, які розглядатимуться судом відображаються на веб-сайті суду в розділі «Список справ, призначених до розгляду», а тому і виборці, і спостерігачі завжди матимуть можливість знати про розгляд відповідних  справ.

    Також іноземних спостерігачів цікавила інформація про те, які проблеми переважно виникають  при розгляді справ виборчої категорії з тим, щоб розуміти, які «ділянки» потребують їхньої уваги.

          На завершення, спостерігачі відзначили, що для них необхідним є щотижневе інформування зі сторони суду про надходження позовів, виборчої категорії, а тому було домовлено повідомляти про них.