flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Уроки правової грамотності у школі

16 листопада 2015, 11:06

      У Львівській спеціалізованій загальноосвітній середній школі № 5 імені Іванни та Іллі Кокорудзи в навчальному процесі для учнів 10 класів передбачено уроки «Правознавства», в рамках якого в листопаді цього року заплановано проведення заходу «Тиждень права».

     В цілому правове виховання учнів має свою специфіку, що визначається передусім  статусом учнівської молоді в суспільстві. Сьогодні самостійність та активність школярів в більшості коригує навчання в школі, той педагогічний колектив, що дає знання. Учням бракує правових знань і досвіду правових відносин, вони мають засвоювати знання про те, які закони та органи влади регулюють їхнє життя і діяльність як неповнолітніх, якими правовими нормами доведеться керуватись у майбутньому.

       З метою сприяння розвитку правового виховання учнів 10-их класів директор школи Коморна Лариса Мирославівна до участі в проведенні заходу «Тиждень права» запросила представника від вищого навчального закладу (Львівський національний університет імені Івана Франка) та органу державної влади (Львівський окружний адміністративний суд). Проведення таких шкільних уроків «правової грамотності» безпосередньо правниками, державними службовцями допоможе підвищити зацікавленість дітей та рівень їхніх знань про сучасну державу і право, особливості поділу влади та її функціонування, роль та місце органів державної влади.

      Так, 13 листопада 2015 року для успішного вивчення та закріплення учнями 10-их класів знань, зокрема, про судову владу та систему судоустрою, шкільні уроки провела Кріль Христина Степанівна - головний спеціаліст зв’язків із громадськістю та ЗМІ.

      Перед тим, як донести учням певні знання, Кріль Х.С. відзначила, чому в першу чергу учням важливо здобути знання та навички з даної теми і як вони можуть знадобитися їм у житті. В цілому тема годин спілкування з учнями включала ознайомлення з: організацією та діяльністю судів; статусом суддів; роботою суду, як органу держаної влади, який покликаний здійснювати захист прав; порядком здійснення судочинства у адміністративному, господарському, цивільному та кримінальному процесі, ким і як забезпечується виконання судових рішень.

Також, учням було цікаво дізнатись про порядок участі дітей в судових засіданнях, які у них виникають в цьому разі права та обовязки.

Новим і цікавим для учнів виявилась також розповідь про Європейський Суд з прав людини, хто і як може до нього звернутись, яке значення та роль має практика Суду в національному законодавстві та як її використовують суди.

      Учні проявляли власну активність в обговоренні цих тем, ставили запитання, ділились власними знаннями про суд. Водночас, і педагогічний колектив школи, і запрошенні для викладення спеціальні гості, сподіваються, що отримані учнівською молоддю знання допоможуть використовувати правові знання і розуміння правової системи в практичних ситуаціях, з якими вони будуть стикаються в повсякденному житті, а також укріпити життєву позицію у виборі майбутньої професії.