flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Привітання голови суду з нагоди дня створення адміністративних судів в Україні

16 листопада 2015, 16:44

       Шановні колеги!

      Сьогодні - 16 листопада ми відзначаємо одинадцяту річницю з дня створення адміністративних судів в Україні. Тож, прийміть найщиріші вітання з нагоди утворення системи адміністративних судів в Україні.

  Ідея створення адміністративних судів у незалежній Україні була оприлюднена ще у 1992 році в Концепції судово-правової реформи, затвердженій постановою Верховної Ради України «Про концепцію судово-правової реформи в Україні» від 28 квітня 1992 року № 2296-ХІІ з наступним її розвитком у Конститу­ції України. Зокрема в ст. 125 Конституції передбачається створення спеціалізованих судів.

     Як наслідок, у ч. 2 ст. 1 Закону України «Про судоустрій України» від 7 лютого 2002 року зазна­чалось, що судова влада реалізується шляхом здійснення пра­восуддя у формі цивільного, господарського, адміністративного, кримінального, а також конституційного судочинства. На виконання положень зазначеного Закону 1 жовтня 2002 року Президент України підписав Указ про утворення Вищого адміністративного суду України. Далі процес створення адміністративних судів продовжився Указом Президента України від 16 листопада 2004 року  1417/2004 «Про утворення місцевих та апеляційних адміністративних судів, затвердження їх мережі та кількісного складу суддів».

      В подальшому, а саме в 2005 році, було створено систему адміністративних судів та прийнято Кодекс адміністративного судочинства України, що стало надзвичайно важливим кроком в судовій реформі, адже до цього часу в Україні не існувало повного обсягу судових засобів за­хисту фізичних та юридичних осіб у відносинах з органами публічної влади.

   За 11 років плідної праці представники адміністративної юстиції продемонстрували високий професіоналізм та відданість своїй справі, якісне забезпечення функціонування однієї з найголовніших ланок державного механізму. Завдяки наполегливій праці адміністративні суди займають вагоме місце в судовій системі України.

     Нехай нашу з вами почесну працю завжди супроводжує успіх, а кожний день повниться плідним змістом і наближає до спільної мети – утвердження верховенства права в нашій державі!

    Переконаний, що високий професіоналізм, самовідданість і невичерпна енергія стануть запорукою подальших вагомих досягнень на шляху розвитку адміністративної юстиції.

    Зичу Вам, шановні колеги, здоров’я, натхнення для нових звершень на ниві здійснення правосуддя!

 

                  З повагою, голова суду                                                    В.Г. Тертичний