flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Презентація результатів дослідження оцінки рівня задоволеності громадян якістю окремих аспектів функціонування судів Львівської області

02 грудня 2015, 16:20

    В період з лютого по жовтень 2015 року благодійною організацією «Твоє право» та Регіональним Громадським Благодійним Фондом «Право і демократія» за підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» проводилось громадське опитування відвідувачів судів щодо роботи судів усієї Львівської області.

30 листопада 2015 року в місті Львові відбулась презентація Звіту про результати громадського опитування в рамках грантового проекту «Опитування громадян щодо їх задоволеності якістю функціонування судів у Львівській області з використанням карток громадянського звітування» та обговорено рекомендації щодо шляхів підвищення ефективності роботи суду.

   В роботі круглого столу взяли участь керівник Проекту USAID «Справедливе правосуддя» Девід Вон, керівники благодійних організацій «Твоє право» і «Право і Демократія» Андрій Гнида та Андрій Бурий, соціолог грантового проекту Михайло Васюта, суддя-спікер Львівського апеляційного господарського суду Леся Давид, заступник начальника Територіального управління державної судової адміністрації України в Львівській області Марія Коник, голови судів, судді, керівники апарату судів, прес-секретарі судів, представники Проекту USAID «Справедливе правосуддя». Від Львівського окружного адміністративного суду участь в заході взяли судді Кравчук Володимир та Сподарик Наталія.

      З вітальним словом захід відкрили керівник Проекту (USAID) «Справедливе правосуддя» Девід Вон, заступник начальника Територіального управління Державної Судової Адміністрації у Львівській області Марія Коник, суддя-спікер Львівського апеляційного господарського суду Леся Давид.      

    Керівник Проекту (USAID) «Справедливе правосуддя» Девід Вон відзначив, що судова гілка в Україні є лідером серед інших гілок влади, оскільки саме вона започаткувала проведення в судах опитувань за методологією карток громадянського звітування. Проведення  такого виду досліджень сприятиме побудові діалогу між судами та суспільством задля покращення доступу до правосуддя, підвищення ефективності та прозорості судової системи, побудови довіри громадян до суду. За результатами роботиПроекту (USAID) в Україні і донесення до міжнародної спільноти досягнутих тут успіхів все більше країн починають це робити. Наприклад, Молдова ініціювала проведення даного дослідження в 2014 році, Австралія в 2015 році. Навіть не всі суди в США проводять такі заходи. Україна своїм прикладом продемонструвала високий рівень та прагнення змін на краще. І те, що громадські організації та суди зібрались за одним столом – це вже є прорив в комунікації судів з громадськістю.

     Заступник начальника Територіального управління державної судової адміністрації України в Львівській області Марія Коник у вітальному слові зазначила про те, що відкритість і доступність суду є ключовими у відновленні довіри до суду на сьогоднішній день. Є проблеми у фізичній доступності до суду, зумовлені недостатнім фінансуванням чи відсутністю технічних можливостей приведення приміщень судів у належний для відправлення правосуддя стан. В окремих аспектах діяльності судів, які оцінювались в рамках опитування відвідувачів суду за допомогою карток громадянського звітування, реально самостійно підвищити показники та якість роботи суду в цілому.

      Суддя-спікер Львівського апеляційного господарського суду Леся Давид звернула увагу на необхідність побудови якісного діалогу з громадськістю в сучасних умовах діяльності судової влади, в тому числі шляхом проведення різного роду опитувань громадян.

     Керівник Регіонального Громадського Благодійного Фонду «Право і Демократія» Андрій Гнида презентував матеріали опитування, розповів про труднощі, які виникали під час його проведення, стикнувшись із побоюваннями окремих судів в об’єктивності дослідження. Андрій Гнида оголосив середню оцінку якості роботи судів Львівської області за всіма напрямками – 3,98.

      В цілому, під час заходу учасники обговорювали рекомендації, надані респондентами для покращення зручності та комфортності перебування відвідувачів в суді, відзначили конкретні дії щодо втілення рекомендацій. Так, суддя Львівського окружного адміністративного суду Володимир Кравчук в рамках загальної дискусії запропонував проводити щорічні оцінювання, які будуть ефективними за допомогою єдиного підходу до: методики оцінювання, періоду проведення, форми анкети та звітування.

       За результатами опитування кожному суду надано відповідні рекомендації, які можуть бути реалізовані найближчим часом та дозволять покращити умови роботи суду, підвищити її якість.