flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Україні створено Асоціацію розвитку суддівського самоврядування України

22 січня 2016, 12:29

     21 січня 2016 року у м. Києві, в Кловському палаці (вул. Пилипа Орлика, 8) відбулися установчі збори, на яких створено громадську організацію «Асоціація розвитку суддівського самоврядування України», затверджено статут, основні завдання Асоціації та обрано керівні органи.

 Ініціаторами нового об’єднання є Олександр Кравець (суддя Одеського апеляційного адміністративного суду), Володимир Кравчук (суддя Львівського окружного адміністративного суду), Андрій Жук (суддя Тернопільського окружного адміністративного суду) та інші судді, які відомі своєю активною позицією.

 Засновниками Асоціації виступили судді, які упродовж останніх місяців активно долучались до ініціатив, спрямованих на захист інтересів суддів, зокрема розробляли пропозиції до Ради суддів України, зїзду суддів, звертались до Президента України, Верховної Ради України, народних депутатів, міжнародних організацій щодо неприпустимості колективного необрання суддів, щодо загроз, які містить проект конституційної реформи в частині правосуддя.

Серед засновників Асоціації є також члени Ради суддів України.

 Статутна мета Асоціації  – об’єднання суддів, розвиток суддівського самоврядування в Україні, сприяння становленню в Україні справедливого суду, підвищення авторитету судової влади та зміцнення незалежності суддів, підвищення професійної кваліфікації суддів, задоволення інформаційних, культурно-просвітницьких та інших потреб суддів та захист спільних інтересів членів Асоціації.

З вересня 2015 року проблеми судового самоврядування активно обговорювалися на різноманітних заходах (Одеса, Харків, Київ, Львів), що проводилися секцією суддів Асоціації правників України. Висловлені ідеї узагальнені у Пропозиціях ХІІІ з’їзду суддів щодо розвитку суддівського самоврядування та Ради суддів України на 2015-2017 роки (http://uba.ua/ukr/news/4021/ ).

Після консультацій з суддями різних спеціалізацій та інстанцій, членами Ради суддів України, делегатами ХІІІ з’їзду суддів України було вирішено розпочати Практичну реалізацію зазначених пропозицій в межах окремого об’єднання суддів.

Створення Асоціації відбувається коштом її засновників, без фінансової підтримки будь-яких осіб.

Асоціація має намір стати ОПОРОЮ суддівського самоврядування та Ради суддів України на рівні областей. В сучасних умовах складу та повноважень Ради суддів України не достатньо для ефективного захисту судової влади. Судді повинні практично допомагати, а не сподіватися лише на Раду суддів, вищі та Верховний суди України.

Асоціація планує об’єднати активних суддів в усіх регіонах України для координації дій, практичної реалізації Стратегії розвитку судової влади, рішень з’їздів суддів України, Ради суддів України, зборів суддів окремих судів, захисту суддів та судової влади від протиправних посягань.

Асоціація не є альтернативою органам суддівського самоврядування, які діють згідно закону.

 Членство в Асоціації є індивідуальним. Членами Асоціації можуть бути судді, судді у відставці, судді, які вийшли на пенсію з посади судді, що мають ХОРОШУ репутацію, визнають мету Асоціації та сприяють у реалізації її завдань. Рішення про прийняття членів до Асоціації ухвалює Правління Асоціації на підставі особистої заяви кандидата. Правління має право відмовити у прийнятті кандидата до Асоціації без наведення мотивів. У період між поданням заяви і до прийняття рішення про прийняття до Асоціації, особа має статус учасника Асоціації. Учасник має право відвідувати усі заходи, що проводяться Асоціацією.

 Основні завдання Асоціації на 2016-2017 роки:

1. Залучити до Асоціації суддів з лідерським потенціалом, створити відділення Асоціації та підтвердити всеукраїнський статус

2. Підтримувати ініціативи з усіх напрямків роботи Асоціації та створити можливості розвитку для кожного активного судді

3. Висловлювати позицію Асоціації щодо усіх ключових ідей, законодавчих ініціатив та правових рішень в державі, що стосуються судової влади. Домагатися реалізації в Україні загальновизнаних міжнародних стандартів у галузі правосуддя

4. Підтримувати Раду суддів України у впровадженні рішень, що узгоджуються з метою та завданнями діяльності Асоціації

5. Здійснювати громадський контроль за діяльністю Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вищої ради юстиції, Державної судової адміністрації України та інших державних органів у частині, що стосується судів та суддів

6. Забезпечити участь Асоціації в процесі первинного та кваліфікаційного оцінювання суддів

7. Домагатися неухильного дотримання професійних прав суддів

8. Налагодити ефективну співпрацю Асоціації з іншими громадськими об’єднаннями суддів та правників

9. Організувати ефективну комунікацію суддів між собою та з громадянським суспільством

10. Налагодити відносини з провідними засобами масової інформації, розвивати власні канали комунікації, створити сайт.

11. Налагодити співпрацю з основними міжнародними організаціями суддів.

12. Налагодити співпрацю з міжнародними організаціями, які надають підтримку ініціативам у галузі правосуддя.

 

Контакти Асоціації:

Володимир КРАВЧУК – 067-6712723

kravchuk_vm@meta.ua