flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулась конференція присвячена досвіду комунікаційної стратегії судів та прокуратури Чеської Республіки

24 березня 2016, 10:59

        21-22 березня 2016 року в м. Києві у приміщенні конференц-зали Національної академії наук України відбулась конференція «Комунікаційні стратегії судів та прокуратури. Досвід Чеської Республіки». Захід відбувся в рамках реалізації проекту «Сприяння прозорості влади: моніторинг відкритості веб-сайтів центральних органів виконавчої влади, судів та місцевих органів влади України» за сприянням Громадської організації «Інститут розвитку регіональної преси» за фінансової підтримки Міністерства зовнішніх справ Чеської Республіки та за участі представників Ради суддів України та Прес-центру судової влади України, суддів та пресс-секретарів.

      Від Львівського окружного адміністративного суду у конференції взяла участь головний спеціаліст із звязків з громадськістю та  ЗМІ Кріль Христина Степанівна.

        Розпочала захід член Ради суддів України Людмила Волкова, яка зазначила, що зміцнення довіри громадськості до судової влади через покращення взаємної комунікації шляхом створення ефективної системи взаємодії між судами, громадськістю та засобами масової інформації є нагальною потребою.

       Зі вступним словом виступила також в.о. начальника Прес-центру Судової влади України Валентина Пастухова, наголосивши у своєму виступі на тому, що саме недостатня комунікація з боку судових органів призводить до того, що більшість людей отримують інформацію про суди виключно зі ЗМІ, які подають її переважно в негативному контексті.

      Про досвід налагодження ефективної комунікації з боку судових органів та органів прокуратури в Чеській Республіці розповідали головні спікери заходу -  прес-секретар Конституційного суду Чеської Республіки Мирослава Седлачкова та прес-секретар Генеральної прокуратури Чеської Республіки Петр Малі.

     Так, М. Седлачкова зосередила увагу присутніх на розвитку комунікаційних стратегій Конституційного суду Чеської Республіки. Зокрема, було розглянуто питання відкритості Конституційного суду Чеської Республіки для громадськості на основі законодавства про свободу інформації, представлення інституції в соціальних мережах, форма і наміри веб-сайту Конституційного суду Чеської Республіки, а також приділено значну увагу прес-релізам та публікаціям рішень суду з урахуванням захисту персональних даних та приватності.

       Петр Малі розповів про роль Генеральної прокуратури Чеської Республіки в інформуванні громадськості під час кримінального судочинства від першого звинувачення до остаточного рішення, надав практичні рекомендації щодо медіа–стратегії державного обвинувачення, а також щодо співпраці з журналістами-розслідувачами та відносинами із засобами масової інформації загалом, приділяючи значну увагу роботі з питаннями від журналістів, організації брифінгів для преси та онлайн-спілкуванню.

        В цілому захід був спрямований на посилення комунікативних навичок суддів-спікерів та прес-секретарів відповідних судів, у тому числі щодо налагодження ефективної взаємодії із засобами масової інформації, комунікації під час кризових ситуацій, висвітлення розгляду резонансних справ та використання сучасних засобів комунікації,  зокрема соціальних мереж, таких як Facebook та Twitter для висвітлення роботи суду.

          На завершення учасники конференції мали змогу задати запитання міжнародним гостям та обмінятись власним досвідом співпраці судів із журналістами.