flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Києві відбулась церемонія Відкриття Року Права та нагородження видатного юриста року

11 жовтня 2016, 12:15

     10 жовтня відбулась урочиста церемонія Відкриття Року Права та нагородження Почесною відзнакою Асоціації правників України «За честь і професійну гідність», яка вручається один раз на рік за вагомий внесок у розвиток юридичної професії в Україні. Церемонія відкриття Року Права вже є давньою традицією для всієї юридичної спільноти і цього року свято проходило у місті Києві в Національному музеї Тараса Шевченка.

     Відкриваючи урочистий прийом, Президент Асоціації правників України  Денис Бугай назвав основні напрями роботи Асоціації у новому правничому році. Серед них – продовження роботи над проектом Закону України «Про Вищу раду правосуддя», а також широкий інформаційний та експертний супровід процесу формування Громадської ради доброчесності та виборів суддів Верховного Суду України.«Вперше у нашій країні пройде відкритий конкурс, а суддями цієї надважливої судової установи зможуть стати й адвокати та науковці. Тож я закликаю всіх, хто відповідає вимогам, подавати свої кандидатури на посади суддів Верховного Суду України, а ми, зі свого боку, будемо інформаційно супроводжувати цей процес задля забезпечення його повної прозорості та відкритості», - зазначив Денис Бугай.

 

 

 

 

 

  Після завершення вітальних промов, до колег звернувся заступник голови Вищого господарського суду України Геннадій Кравчук. Він привітав усіх зі святом та вручив Асоціації в особі її Президента подяку за співпрацю та пам’ятний знак Вищого господарського суду України.  

      Символічно відкрити пам’ятник знак нового Року Права, знову ж за традицією, було довірено молодому поколінню – в.о. голови Ліги Студентів АПУ Ірині Павленко, студентці Львівського національного університету імені Івана Франка.

 

     Зі спеціальною доповіддю «Влада суду» у цей день виступив член Правління Асоціації правників України Володимир Кравчук, суддя Львівського окружного адміністративного суду, президент Асоціації розвитку суддівського самоврядування (АРССУ). Оскільки судова тематика стане визначальною у найближчій діяльності АПУ В. Кравчук закликав правників обрати активну позицію у питанні реформування системи правосуддя, «не залишатися в окопі, а брати на себе професійні виклики». За його підрахунками наразі в Україні, окрім близько 30 тисяч адвокатів та майже 15 тисяч прокурорів, працюють близько 300 тисяч юристів, від думки яких залежатиме майбутнє впровадження судової реформи в життя. Також серед ризиків судової реформи він назвав «шкідливою» звичку суддів боятися власної незалежності.

 

 

          Нажаль, цьогорічна церемонія вручення Почесної відзнаки АПУ «За честь та професійну гідність» була затьмарена і сумною подією. Лауреат Відзнаки, один із засновників Асоціації правників України Данило Курдельчук, президент Української іноземної юридичної колегії, пішов з життя незадовго до урочистої події. Д.Курдельчук працював в Інюрколегії з 1967 року, відразу після закінчення відділення міжнародного права Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. У грудні 1991 року його було обрано головою Президії, а в 1994 році – президентом Укрінюрколегії, якій він присвятив усе своє життя. Тому нагороду з рук голови Номінаційної комісії Василя Кисіля отримував син Данила Марковича - Ігор Курдельчук.