flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судова практика ВС України щодо наслідків розгляду справи не в порядку скороченого провадження, а за загальними правилами КАС України

22 грудня 2016, 15:32

    «Якщо справа розглянута не в порядку скороченого провадження, а за загальними правилами КАС України, рішення першої та апеляційної інстанцій підлягають касаційному перегляду»  - висновок Верховного Суду України, викладений в постанові 13.09.2016 №805/2002/15-а.

    Зокрема, у вказаній постанові Верховний Суд України йдеться про те, що «у справі, що розглядається, орган державного нагляду (контролю) звернувся до адміністративного суду з позовом про застосування заходів реагування, а саме — зупинення роботи певного обладнання. Цей позов був розглянутий судами першої та апеляційної інстанцій.

   Суд касаційної інстанції на зазначені обставини уваги не звернув і дійшов помилкового висновку про те, що предметом позову є підтвердження обгрунтованості вжиття суб’єктами владних повноважень заходів реагування під час здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності. Тому закриття касаційного провадження з посиланням на ст.1836 КАС України є безпідставним.

       Крім того, згідно з ст.1832 КАС України цього кодексу скорочене провадження здійснюється в адміністративних справах щодо, зокрема, застосування у випадках, передбачених законом, заходів реагування щодо державного нагляду (контролю), дозвільної системи у сфері господарської діяльності, якщо вони можуть бути застосовані виключно за судовим рішенням.

     У разі недостатності повідомлених позивачем обставин або якщо за результатами розгляду поданого ним заперечення суд дійде висновку про неможливість ухвалення законного рішення без проведення засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі, то він розглядає справу за загальними правилами цього кодексу, про що постановляє ухвалу, яка не підлягає оскарженню (ч.4 ст.1832 КАС КАС України).

      Як видно з матеріалів справи, суд першої інстанції розглянув справу не в порядку скороченого провадження, а за загальними правилами КАС України, у зв’язку із чим судові рішення першої та апеляційної інстанцій у ній підлягають касаційному перегляду».

 

Джерело посилання...