flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Опубліковано Закон України “Про Вищу раду правосуддя”

05 січня 2017, 11:58

     4 січня 2017 року в газеті “Голос України” опубліковано Закон України“Про Вищу раду правосуддя” № 1798-VІІІ прийнятий 21 грудня 2016 року, який набуває чинності наступного дня після його опублікування, крім певних положень документу.

     Закон передбачає, що Вища рада правосуддя є колегіальним органом державної влади і суддівського врядування, який діє в Україні на постійній основі для забезпечення незалежності судової влади, її функціонування на засадах відповідальності, підзвітності перед суспільством, формування доброчесного та високопрофесійного корпусу суддів, додержання норм Конституції і законів України, а також професійної етики в діяльності суддів і прокурорів.

      Згідно з текстом документу, Вища рада правосуддя, зокрема, наділяється повноваженнями звільняти суддів, вносити Президентові України подання про їх призначення, приймати рішення про порушення суддею або прокурором вимог щодо несумісності, забезпечувати здійснення дисциплінарного провадження щодо судді. Також Вища рада правосуддя матиме повноваження позбавляти недоторканності суддів, вирішувати питання переведення суддів, їх відряджень до іншого суду,  затверджувати їх кількість в судах, призначати і звільняти голову Державної судової адміністрації та його заступників.

        Вища рада правосуддя буде складатися з 21 члена, з яких 10 обирає з'їзд судді України, по два призначає Президент України, Верховна Рада України, з'їзд адвокатів України, всеукраїнська конференція прокурорів і з'їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ. Голова Верховного Суду входить до складу ради за посадою.

 

            Текст Закону:   zakon5.rada.gov.ua/laws/show/1798-19