flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Штрафи за неповагу до суду підвищуються

05 січня 2017, 12:07

  У 2017 році передбачено підвищення штрафів за прояв неповаги до суду. Це передбачено змінами до Кодексу України про адміністративні правопорушення, які внесено згідно з Законом «Про Вищу раду правосуддя».

    Змінами до статті 185-3 КУпАП передбачено дворазове підвищення штрафу за прояв неповаги до суду.

   Так, неповагу до суду, що виразилась у злісному ухиленні від явки в суд свідка, потерпілого, позивача, відповідача або в непокорі зазначених осіб та інших громадян розпорядженню головуючого чи в порушенні порядку під час судового засідання, а так само вчинення будь-ким дій, які свідчать про явну зневагу до суду або встановлених у суді правил, а також вчинення дій або допущення бездіяльності, порушує гарантії незалежності суддів або підриває авторитет правосуддя, тягнуть за собою накладення штрафу від п'ятдесяти до ста п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Також вводиться відповідальність за повторне вчинення вищевказаних дій протягом року після накладення адміністративного стягнення. Таким порушникам загрожує штраф від ста п'ятдесяти до двохсот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти відсотків заробітку.

     У разі, якщо за обставинами справи з урахуванням особи порушника застосування цих заходів буде визнано недостатнім, буде призначатися адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб.