flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Саме суд, який ухвалив рішення по суті спору, вправі закрити розгляд заяви про відновлення провадження в разі недостатності зібраних матеріалів», - висновок ВСУ

24 січня 2017, 11:59

   Судова палата в адміністративних справах Верховного Суду України під час розгляду 04 жовтня 2016 року справи №2а/1270/848/2012 , дійшла до висновку, що «саме суд, який ухвалив рішення по суті спору, вправі закрити розгляд заяви про відновлення провадження в разі недостатності зібраних матеріалів».

    Зокрема, в постанові у вказаній справі зазначається, що: «Статтею 273 КАС України визначено можливість відновлення повністю або частково втраченого судового провадження в адміністративній справі, закінченій ухваленням судового рішення, або в якій провадження закрите.

    За ст.275 цього Кодексу, заява про відновлення втраченого судового провадження подається до суду, який ухвалив рішення по суті справи або постановив ухвалу про закриття провадження у справі.

  Згідно з ч.3 ст.279 КАС України у разі недостатності зібраних матеріалів для точного відновлення втраченого судового провадження суд ухвалою закриває розгляд заяви про відновлення провадження і роз’яснює особам, які беруть участь у справі, право на повторне звернення з такою самою заявою за наявності необхідних документів.

   За ч.4 ст.218 КАС України, суд приймає рішення про закриття провадження у справі у разі, коли особа, яка подала касаційну скаргу, відмовилась від неї до закінчення касаційного провадження.

   Відповідно до ч.2 ст.220 КАС України суд касаційної інстанції переглядає рішення судів першої та апеляційної інстанцій у межах касаційної скарги, але при цьому може встановлювати порушення норм матеріального чи процесуального права, на які не було посилання в касаційній скарзі.

   За наслідками розгляду касаційної скарги цей суд має право, зокрема, скасувати рішення судів першої та апеляційної інстанцій і залишити позовну заяву без розгляду або закрити провадження; визнати рішення судів першої та апеляційної інстанцій такими, що втратили законну силу, і закрити провадження (пп.7, 8 ч.1 ст.223 КАС).

 Згідно з ч.2 ст.228 КАС суд касаційної інстанції визнає законні рішення судів першої та апеляційної інстанцій такими, що втратили законну силу, і закриває провадження у справі, якщо після їх ухвалення виникли обставини, які є підставою для закриття провадження у справі, та ці судові рішення ще не виконані.

 У рішенні, про перегляд якого подано заяву, суд касаційної інстанції дійшов висновку про неможливість розгляду касаційної скарги з огляду на недостатність зібраних матеріалів відновленого втраченого судового провадження і з цієї причини закрив провадження за касаційною скаргою.

   Нормативний підхід до розуміння наведених норм процесуального права в їх взаємозв’язку в контексті обставини справи дає підстави для такого висновку.

  Рішення про відновлення втраченого провадження повністю або в частині приймається в порядку окремого особливого судового провадження, передбаченого розд.VII КАС України. Прийняття цього рішення за підсудністю відноситься до повноважень суду, який ухвалив рішення по суті спору або постановив ухвалу про закриття провадження у справі. Відповідно до ч.3 ст.279 КАС України саме цей суд вправі закрити розгляд заяви про відновлення провадження у разі недостатності зібраних матеріалів для точного відновлення втраченого судового провадження та роз’яснити особам, які беруть участь у справі, право на повторне звернення з такою самою заявою за наявності необхідних документів.

    На стадії касаційного перегляду рішень судів першої та апеляційної інстанцій, приводом для якого є касаційна скарга, а підставами — порушення судом норм матеріального чи процесуального права, суд касаційної інстанції не має повноважень на ревізію рішення суду про відновлення втраченого судового провадження і права на підставі ст.279 КАС з посиланням на недостатність зібраних матеріалів для точного відновлення втраченого провадження ухвалювати рішення про закриття касаційного провадження».

            Детальніше за посиланням.