flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Практика винесення Євросудом пілотних рішень

24 січня 2017, 12:15

 Верховний Суд на своєму сайті в розділі «Міжнародні стандарти в сфері судочинства», в рубриці «Огляд прецедентного права Європейського суду з прав людини», розмістив інформаційно-тематичний лист Європейського суду з прав людини в пілотних рішеннях.

       Що являє собою процедура прийняття пілотних рішень?

     Багато з приблизно 85 тис. справ, що знаходяться на розгляді Європейського Суду з прав людини, є так званими «повторюваними справами», які випливають із загальної дисфункції на національному рівні. Процедура прийняття пілотних рішень була розроблена в якості методу виявлення структурних проблем, що лежать в основі повторюваних справ проти багатьох країн і які визначають зобов'язання держави вжити заходів для вирішення цих проблем. Якщо суд отримує скарги, які мають спільні корені, то він може вибрати одну або кілька таких скарг для пріоритетного розгляду відповідно до процедури прийняття пілотних рішень. Завдання суду при прийнятті пілотного рішення полягає не тільки в тому, щоб визначити, чи була в даній конкретній справі порушена Європейська конвенція з прав людини, а й в тому, щоб виявити системну проблему і дати урядові чіткі вказівки щодо заходів, які необхідно вжити для її усунення.

      Ключовою особливістю процедури прийняття пілотних рішень є можливість відстрочки або «заморожування» розгляду аналогічних справ на деякий період часу за умови, що уряд негайно зробить на національному рівні заходи для виконання відповідного рішення. Суд може поновити розгляд відкладених справ, якщо цього вимагають інтереси правосуддя.

       Цілі процедури прийняття пілотних рішень:

- посприяти 47 європейським державам, що ратифікували Європейську Конвенцію з прав людини, у вирішенні системних і структурних проблем на національному рівні;

- забезпечити можливість більш оперативного відшкодування зацікавленим особам;

- допомогти Європейському суду з прав людини більш ефективно і швидко справлятися з навантаженням за рахунок скорочення кількості однотипних і, як правило, складних справ, що вимагають ретельного вивчення.

       Перше пілотне рішення

       Перше пілотне рішення було винесено у справі «Broniowski v. Poland »(рішення Великої палати від 22 червня 2004 роки) і стосувалося майна, що знаходиться за річкою Буг. Це питання торкнулося приблизно 80 тис. чоловік.

    У лютому 2011 року суд включив до свого Регламенту нове правило, що роз'яснює, як він розглядає потенційні системні або структурні порушення прав людини.

  Нове правило кодифікує існуючу «процедуру прийняття судом пілотних рішень», яка застосовується у випадках, коли у відповідній країні існують системні або структурні недоліки, які призвели або можуть призвести до подачі в суд однотипних скарг. З урахуванням досвіду суду щодо застосування цієї процедури в різних країнах і ситуаціях, нове правило визначає чітку нормативну базу щодо прийняття пілотних рішень.

     

 З повним текстом звіту Євросуду в пілотних рішеннях можна ознайомитися за посиланням .