flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Україні хочуть створити службу мовних інспекторів, яка перевірятиме застосування державної мови у судах

27 січня 2017, 12:29

   В Україні пропонують запровадити посаду Уповноваженого із захисту державної мови та створити службу мовних інспекторів. Це передбачено проектом Закону № 5670 "Про державну мову".

    Законопроектом передбачається, що кожен може звернутися до Уповноваженого із захисту державної мови зі скаргою про порушення права на отримання державною мовою інформації і послуг в усіх сферах суспільного життя на всій території України та щодо усунення перешкод і обмежень у користуванні державною мовою.

    Також особа зможе поскаржитися до Уповноваженого із захисту державної мови,  якщо у судовому процесі застосовувалася мова інша, ніж державна, або рішення суду було складено мовою іншою, ніж державна, або якщо особа вмотивовано вважає, що мова, якою складено таке рішення, не відповідає стандартам української мови.

     Після розгляду відповідної скарги, Уповноважений призначатиме мовну експертизу або мовне інспектування, яке здійснюватиме спеціально створена служба у складі 24 мовних іспекторів.

      Мовний інспектор під час здійснення мовного інспектування матиме право:

   - одержувати на свою вимогу документи чи їх копії та іншу інформацію, в тому числі з обмеженим доступом, від органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування в Україні, державних чи комунальних підприємств, установ та організацій, інших суб'єктів господарювання державної чи комунальної форм власності;

     - безперешкодно відвідувати органи державної влади, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації незалежно від форми власності, бути присутнім на їх засіданнях;

   - одержувати на свою вимогу документи чи їх копії та іншу інформацію від громадських об’єднань, політичних партій, юридичних осіб приватного права.

      За результатами інспектування складатиметься акт, який міститиме висновок про дотримання або недотримання вимог обов’язкового застосування державної мови та у випадку виявлення порушення - вид стягнення відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

       За порушення вимог Закону України «Про державну мову» щодо обов’язкового застосування державної мови під час засідань, в актах, діловодстві та документообігу у судочинстві передбачено встановити штрафи для посадових осіб від двохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

      Акт про результати мовного інспектування буде обов’язковим до виконання. Невиконання законних вимог мовного інспектора щодо усунення порушень законодавства щодо порядку застосування української мови каратиметься штрафом на посадових осіб від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

        Водночас такий акт про результати мовного інспектування можна буде оскаржити к суді.

     До складу служби мовних інспекторів увійдуть громадяни України віком не менше ніж 30 років, які отримали вищу освіту або науковий ступінь в галузі філології за однією із спеціальностей: українська мова, загальне мовознавство, перекладознавство або науковий ступінь у галузі права.

        Джерело: Українське право