flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Актуальне з судової практики Європейського суду з прав людини

21 лютого 2017, 17:03

Право на оскарження не порушується, якщо позивач не цікавиться справою, — Європейський суд з прав людини.

   ЄСПЛ відхилив скаргу на порушення права доступу до суду, незважаючи на той факт, що суд апеляційної інстанції не повідомив про винесення рішення. Суд зазначив, що заявники за не виявили належної зацікавленості у розгляді справи протягом майже двох  років.

  Така правова позиція викладена у рішенні Європейського суду з прав людини у справі «Каракуця проти УкраїниЗаявники наголошували на порушенні їх прав через виселення з кімнати у гуртожитку Національної академії оборони України разом з малолітньою дочкою. Це сталося після розірвання з А. Каракуцею контракту з Міністерством оборони, за яким житло надавалося заявнику на час проходження військової служби.

     Крім того, заявники скаржились на порушення доступу до суду через відмову Верховного Суду поновити їм строк на подання касаційної скарги, незважаючи на той факт, що суд апеляційної інстанції не повідомив їх про винесення рішення, що й унеможливило їх звернення з касаційного скаргою у встановлені законом строки.

     ЄСПЛ зазначив, що заявники не виявили належної зацікавленості у розгляді їхньої справи, про що, зокрема, свідчить те, що вони протягом 1 року та 8 місяців не звертались до апеляційного суду за інформацією щодо стану розгляду їх апеляційної скарги.

    Європейський Суд з прав людини зазначив, що виселення заявників із кімнати у гуртожитку не становило для них надмірний тягар, та визнав ці скарги заявників необґрунтованими та такими, що мають бути визнані неприйнятними.

  Джерело посилання: Закон і Бізнес, Текст рішення у справі «Каракуця проти України» англійською мовою доступний за  посиланням.