flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

26 червня 2018 року відбувся другий загальнонаціональний форум «Незалежні суди та вільні ЗМІ: розширення можливостей співпраці»

27 червня 2018, 13:36

         26 червня 2018 року у м.Києві відбувся другий загальнонаціональний форум «Незалежні суди та вільні ЗМІ: розширення можливостей співпраці». Форум організовано за підтримки українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи, Вищої ради правосуддя, Верховного Суду, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України, Державної судової адміністрації України, Національної школи суддів України, Центру демократії та верховенства права, ГО «Детектор медіа», Інституту масової інформації, Національної спілки журналістів України. Також участь в форумі взяли судді-спікери та прес-секретарі судів загальної юрисдикції в режимі прямої трансляції з м.Київ на окремому YouTube-каналі.

           Програма заходу включала висвітлення питань щодо розширення можливостей співпраці: чого потребують суди від медіа та чого потребують ЗМІ від судів? Було розглянуто канадський досвід взаємодії судів зі ЗМІ на прикладі провінції Нова Шотландія / Канада та проведено бліц: суди і ЗМІ, соцпроект.

         Другий загальнонаціональний форум проводився з метою налагодження постійної співпраці у сфері комунікацій (обмін інформацією, досвідом, планування спільних дій, заходів тощо).

            З вітальним словом до учасників форуму звернулися голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк та генеральний директор агентства «Інтерфакс-Україна» Олександр Мартиненко.

            Голова Одеського апеляційного господарського суду Наталія Богацька поділилась досвідом організації і діяльності центру судової комунікації Одеської області.

       Головний редактор «Юридичної газети» Єгор Желтухін наголосив, що в сучасному світі інформація – досить потужна зброя. Він зазначив, що вибудовувати комунікацію потрібно через спілкування і все, що можна зробити відкритим, потрібно робити відкритим. Суди не повинні боятися спілкуватися із журналістами, а натомість шукати креативні підходи співпраці.

            Начальник управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності секретаріату ВРП, керівник прес-центру судової влади України Оксана Лисенко, проаналізувавши співпрацю судів та представників ЗМІ за 2017 рік зробила висновок, що відбулися колосальні позитивні зміни, зокрема було створено єдиний прес-центр судової влади України.

              Суддя Львівського окружного адміністративного суду Олександр Сасевич зазначив, що співпраця судів та ЗМІ – це майданчик із двостороннім рухом.

           Голова Вищого суду провінції Нова Шотландія (Канада) Майкл МакДональд висловив свою думку щодо обговорених попередньо учасниками форуму рольових ігор. Зазначив, що обмін місцями суддів та представників мас-медіа позитивно вплине на подальшу спільну співпрацю.

            На завершення форуму, відбулася підсумкова дискусія члена Вищої ради правосуддя, судді апеляційного суду Харківської області Лариси Швецової та ведучого, редактора-аналітика телеканалу новин «24» Сергія Мельничука.

             Лариса Швецова зазначила, що більшість людей думає, що суди закриті, а насправді суди – відкриті до людей.

          В свою чергу, Сергій Мельничук вказав, що найбільше судам не вистачає оперативності, тому на майбутнє рекомендує прес-секретарям та суддям-спікерам тримати руку на пульсі та вчасно і оперативно надавати запитувану та необхідну інформацію.

           Оксана Лисенко подякувала всім учасникам заходу за участь у форумі та висловлення своїх думок, підкреслила, що відбувся унікальний експеримент і зазначила про наявність багатьох ідей для взаємодії представників обох професій.