flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

На засіданні Вищої ради правосуддя 23 квітня 2020 року розглянуто повідомлення судді Львівського окружного адміністративного суду про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя.

24 квітня 2020, 13:05

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Світлана Шелест. Зокрема, у повідомленні зазначено, що у провадженні судді Львівського окружного адміністративного суду Гавдика З.В. перебуває справа за позовом громадянина Д.  до виконавчого комітету Львівської міської ради, третя особа – Львівське комунальне підприємство «Зелене місто», про визнання протиправними і скасування рішень.

28 січня 2020 року позивач звернувся до суду із заявою, у якій просив вжити заходи забезпечення адміністративного позову до набрання законної сили рішенням суду у вказаній справі шляхом зупинення дії рішення виконавчого комітету Львівської міської ради №1343 від 7 грудня 2018 року «Про затвердження містобудівних умов та обмежень для проектування об'єкта будівництва на будівництво ЛКП «Зелене місто» механіко-біологічного комплексу перенавантаження та переробки твердих побутових відходів на вул. Пластовій, 13».

Ухвалою суду від 29 січня 2020 року вказане клопотання позивача задоволено.

27 березня 2020 року на адресу Львівського окружного адміністративного суду надійшло депутатське звернення народного депутата України О.Савчук, яка не є стороною або учасником вказаної справи, щодо невиконання ухвали Львівського окружного адміністративного суду.

У депутатському зверненні народний депутат України О.Савчук на підставі статті 16 Закону України «Про статус народного депутата України» просить: «1. Розглянути депутатське звернення та зобов’язати суб’єкта владних повноважень – Львівського міського голову подати у встановлений судом строк звіт про виконання судового рішення у порядку статті 382 Кодексу адміністративного судочинства України, та у разі наявності підстав притягнути винних осіб до встановленої законом відповідальності. 2. Про результати розгляду депутатського звернення повідомити у строк, встановлений чинним законодавством».

Суддя Львівського окружного адміністративного суду Гавдик З.В. вважає таке звернення втручанням у його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя у справі, провадження у якій триває.

Доповідач зазначила, що згідно з рішенням Конституційного Суду України від 19 травня 1999 року № 4-рп/99 (справа про запити народних депутатів України) встановлене статтею 86 Конституції України право народного депутата України на запит є обмеженим і не поширюється на питання, пов’язані зі здійсненням правосуддя у конкретних справах. Звернення народного депутата України як члена парламенту з вимогою чи пропозицією до судів, голів судів або безпосередньо до суддів саме з питань здійснення правосуддя у тих чи інших конкретних справах є неприпустимим.

«Звертаючись до суду у відповідній справі із проханням зобов’язати суб’єкта владних повноважень – Львівського міського голову подати у встановлений судом строк звіт про виконання судового рішення, за наявності підстав притягнути винних осіб до визначеної законом відповідальності, а також розглянути звернення та повідомити у строк, встановлений законодавством, про результати його розгляду, народний депутат України О.Савчук, яка не є у вказаній справі учасником судового процесу, діяла не у спосіб та поза межами повноважень, визначених чинним законодавством України, – зазначила член ВРП Світлана Шелест. – Такі дії народного депутата України О.Савчук можуть бути розцінені як неправомірний вплив на судову владу, втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя, що негативно позначається на авторитеті правосуддя та підриває незалежність судової влади».

Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Верховної Ради України стосовно вжиття заходів щодо недопущення народним депутатом України Савчук Оксаною Василівною дій, що можуть бути розцінені як втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя.

 

Джерело - Управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності