flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДСА України затверджено Порядок роботи з технічними засобами відеоконференцзв’язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду.

10 квітня 2020, 10:01

Наказом ДСА України № 169 від 08.04.2020 року затверджено Порядок роботи з технічними засобами відеоконференцзв’язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду.

Для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватись з використанням власного електронного підпису в Системі на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою www.court.gov.ua та перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам.

Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п’ять днів до судового засідання.

Обов’язкові реквізити заяви:

   - назву суду;

   - номер судової справи;

   - дату та час судового засідання, в якому учасник бажає взяти участь в режимі відеоконференції;

   - своє прізвище, ім’я та по-батькові;

   - свій статус в судовій справі;

   - електронну адресу, яка використана їм для реєстрації в Системі;

   - номер телефону для зв’язку із судом.

Заява учасника про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду в день її надходження до суду підлягає реєстрації в автоматизованій системі документообігу суду та передається відповідному головуючому судді.

Головуючий суддя приймає рішення про можливість проведення засідання в режимі відеоконференції за умови наявності у суді відповідної технічної можливості (наявність обладнання та можливість його використання у визначений день і час) та інформує про це Модератора.

Модератор інформує учасника справи засобами телефонного зв’язку (електронної пошти), вказаними у заяві, щодо технічної можливості проведення засідання в режимі відеоконференції або відсутності такої можливості.

У разі неможливості проведення процесуальної дії в режимі відеоконференції у зв’язку з обставинами, які виключають можливість її проведення (тривала хвороба учасника судового процесу, наявність відповідного клопотання до суду тощо), а також у випадку наявності технічних неполадок, що перешкоджають проведенню процесуальної дії в режимі відеоконференції, суд повідомляє учасників про це засобами телефонного зв’язку, про що секретарем складається телефонограма, яка реєструється в журналі телефонограм та приєднується до матеріалів справи.

Ризики технічної неможливості участі в режимі відео конференції поза межами приміщення суду, переривання зв’язку, тощо – несе учасник справи, який подав відповідну заяву.   

Хід і результати процесуальних дій, проведених у режимі відеоконференції, фіксуються судом, який розглядає справу, за допомогою технічних засобів відеозапису. Здійснення фіксації забезпечується секретарем та починається з моменту оголошення головуючим суддею про початок її проведення.

Для здійснення якісного запису всі учасники судового засідання повинні висловлюватися голосно і виразно.

Програма працюватиме в пілотному режимі з 13.04.2020 до 01.05.2020. З початку травня - в промисловому режимі.

Ознайомитися із Порядком можливо за посиланням: https://drive.google.com/file/d/1PdQ6oIR-C5HnIJYSYox95PwXdLvk9ojC/view